Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

30. 11. 2018 16:37

Jednání 14. listopadu 2018

Program a nejdůležitější projednávaná témata

Jednání se uskutečnilo 14. listopadu 2018 v 16:30 hod. ve Strakově akademii, v místnosti č. 147 Úřadu vlády České republiky.

Program:

  1. Informace o plnění úkolů z předchozího jednání Rady
  2. Návrh na dofinancování projektů v rámci Mimořádného kola dotačního řízení RVKPP 2018
  3. Návrhy na udělení certifikací odborné způsobilosti programům protidrogové politiky
  4. Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2017
  5. Informace národní koordinátorky pro protidrogovou politiku o aktuálních tématech
  6. Různé

Nejdůležitější projednávaná témata:

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (Rada) jednala počtvrté v roce 2018.

Stěžejním bodem jednání Rady bylo schválení dofinancování projektů v rámci Mimořádného kola dotačního řízení na projekty protidrogové politiky vroce 2018. Byly podpořeny projekty v celkovém objemu 9,71 mil. Kč, z celkového navýšení ve výši 50 mil. Kč. Zbylé nerozdělené finanční prostředky se navrhují převést na podporu projektům protidrogové politiky v roce 2019.

Rada dále schválila návrhy na udělení certifikací odborné způsobilosti celkem 6 programům protidrogové politiky.

Radě byla v průběhu jednání prezentována Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v ČR za rok 2017, která byla Radou již schválena formou per rollam a bude předložena pro informaci vládě České republiky.

Dále byl na jednání zástupci ministerstva financí prezentován materiál „Zpracování analýzy výběru daní v oblasti hazardního průmyslu“, jako úkol zadaný napředchozím jednání Rady.

V programu jednání byla diskutována rovněž problematika nedostatečného kapacitního zajištění substituční léčby a jejího financování z prostředků veřejného zdravotního pojištění, a také zajištění následné péče pro substituční léčbu ve věznicích, k uvedeným tématům přijala Rada konkrétní usnesení.

Výkonná místopředsedkyně Rady informovala členy Rady o projektu IP – RAS Systémová podpora rozvoje adiktologických služeb v rámci protidrogové politiky, který je realizován vobdobí let 2016 – 2021 Odborem protidrogové politiky Úřadu vlády ČR. Cílem projektu je systemizace a koncepční rozvoj služeb, programů a dalších nástrojů naplňujících protidrogovou politiku ČR s cílem snížení dopadu užívání návykových látek a hazardního hraní na společnost.

Předmětem diskuze členů Rady byla rovněž problematika červeného fosforu, který je zneužíván při nelegální výrobě metamfetaminu. Radou bylo přijato usnesení k provedení kroků vedoucích ke společnému postupu vrámci EU a efektivní kontrole užívání této látky.

Výkonná místopředsedkyně závěrem informovala Radu o současné situaci při řešení drogové scény na Václavském náměstí, kde probíhá zvýšená kontrolní aktivita v problematickém území, nejvhodnějším řešením je rozšíření kapacity a rozdělení programů do všech městských částí, toto bude třeba řešit s představiteli městských částí, dále jsou plánována opatření vedoucí ke zlepšení informovanosti turistů o požívání návykových látek v Praze např. o zákazech požívání alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích, právní dopady v oblasti nelegálních návykových látek atd.

Následující jednání Rady je plánováno na druhou polovinu ledna 2019.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty