Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

4. 3. 2013 12:39

Jednání 29. ledna 2013

Závěry z jednání a projednané materiály.

Program jednání:

  1. Kontrola plnění usnesení z předchozího jednání
  2. Návrh na rozdělení dotací na projekty protidrogové politiky v r. 2013 z kapitoly Úřadu vlády České republiky 
  3. Zpráva o situaci v oblasti metamfetaminu
  4. Hodnocení Akčního plánu realizace Národní strategie protidrogové politiky 2010 - 2012
  5. Různé

Závěry jednání:

RVKPP na svém jednání schválila návrhy dotací pro programy protidrogové politiky na r. 2013 z kapitoly Úřadu vlády ČR a hodnocení plnění Akčního plánu za období 2010-2012, který po doplnění připomínek členů Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (RVKPP) následně projedná vláda.


RVKPP byla informována o průběhu dotačních řízení jednotlivých resortů pro r. 2013. V lednu 2013 byl vyhlášen mimořádný dotační program Ministerstva vnitra (MV) zaměřený na prevenci drogové kriminality v pohraničí v rozsahu 5 mil. Kč. Přehlednou tabulku harmonogramu jednotlivých dotačních řízení naleznete v materiálu III. Návrhy podpory 2013_resorty.


Nejdůležitějším bodem jednání byla situace v oblasti výroby a distribuce metamfetaminu v příhraničních oblastech s Německem. Náměstek ministra vnitra informoval o plánovaných opatřeních MV, kdy zdůraznil nutnost hledání meziresortní cesty, nejen formou represivních opatření složek MV. Diskutován byl také jeden z návrhů na opatření MV, a to snížení hranice množství „většího než malého“ u pervitinu z 2 g na 0,5 g. Rada po diskuzi rozhodla o svolání Pracovní skupiny pro metamfetamin, která by se měla zabývat situací a možnostmi řešení, včetně zajištění odborné diskuze o změně hranice množství „většího než malého“. Dále pověřila národního protidrogového koordinátora, aby inicioval jednání národních protidrogových koordinátorů ČR a Německa a místních protidrogových koordinátorů příhraničních spolkových zemí a krajů za účelem stanovení dlouhodobých kroků při řešení situace v daných regionech (více viz usnesení Rady č. 05/0113).

Dále na Radě proběhla diskuze o potřebě předkládání zásadních materiálů rezortů (mimo sekretariát RVKPP) týkajících se protidrogové politiky Radě k projednání nebo alespoň pro informaci. Jde o materiály zejména legislativní, ale i nelegislativní povahy; předkládány by měly být z důvodu zlepšení koordinace protidrogové politiky mezi jednotlivými rezorty. Pro r. 2013 by mělo jít o materiály: návrh zákona, kterým se nahradí zákon č. 379/2005 Sb.; akční plán k omezení škod způsobených alkoholem; strategie primární prevence rizikového chování v působnosti Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy; návrh na změnu nařízení vlády č. 467/2009 Sb. (stanovení množství většího než malého u omamných látek; viz usnesení Rady č. 06/0113).


Rada byla dále informována, že Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti bylo na základě usnesení vlády ČR č.655 ze dne 6. 9. 2012 pověřeno realizací studie o sociálně patologických dopadech hazardních her na společnost v České republice. Studie/analytická zpráva se bude zabývat shrnutím politiky a strategií v oblasti hazardního hraní v populaci a případně doporučí ministerstvu financí a vládě další kroky v této oblasti.


Rada požádala Ministerstvo zdravotnictví, aby na dalším jednání informovalo o situaci ohledně infekčního oddělení ve Fakultní nemocnici v Motole, které bylo bez náhrady zrušeno a které bylo de facto jediné „specializované" infekční centrum pro injekční uživatele drog v ČR. Péče o uživatele drog bude však vykonávána i nadále.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X