Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

15. 1. 2019 10:39

Jednání RVKPP dne 5. února 2019

Program a nejdůležitější projednávaná témata

Jednání RVKPP se uskutečnilo dne 5. února 2019 od 16:00 hod. ve Strakově akademii, Úřad vlády České republiky, místnost č. 147.

Program:

I. Kontrola plnění úkolů z předchozího jednání RVKPP

II. Návrhy na udělení certifikací odborné způsobilosti programům protidrogové politiky

III. Návrh na podporu projektů protidrogové politiky v dotačním řízení RVKPP 2019

IV. Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019–2027

V. Souhrnná zpráva o realizaci protidrogové politiky v krajích v roce 2017

VI. Různé

Nejdůležitější projednávaná témata:

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (RVKPP) jednala poprvé v roce 2019.

Stěžejním bodem jednání RVKPP bylo představení Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019-2027. Strategie byla předložena RVKPP s rozpory, které členové RVKPP dále projednávali. Vzhledem k dalším připomínkám a rozsáhlé diskusi především k otázce návrhu změny financování protidrogové politiky ve strategii a k rozporu k obsahu přílohy č. 2 navrhla RVKPP jednání k národní strategii přerušit a hlasovat o přijetí dokumentu na dalším jednání RVKPP po vypořádání připomínek.

Dalším důležitým bodem jednání Rady bylo schválení financování projektů protidrogové politiky v dotačním řízení RVKPP 2019. V dotačním řízení bylo pro projekty na rok 2019 rozděleno celkem 205,290 mil. Kč.

RVKPP následně schválila návrhy na udělení certifikací odborné způsobilosti celkem 23 programům protidrogové politiky a prodloužila platnost certifikátů odborné způsobilosti 2 programům protidrogové politiky.

RVKPP vzala na vědomí Souhrnnou zprávou o realizaci protidrogové politiky v krajích v roce 2017, která je každoročně zpracovávána krajskými protidrogovými koordinátory od r. 2004.

RVKPP také projednala kontrolu úkolů, které byly zadány na předchozím jednání. Krátká diskuse proběhla k tématu zajištění dostupnosti substituční léčby, v rámci níž informovala Společnost pro návykové nemoci ČLS JEP (SNN) o zpracování Standardu substituční léčby, který byl předložen ministerstvu zdravotnictví k připomínkám. SNN dále informovalo o průběžném plnění zpracování návrhu Koncepce krajských specializovaných adiktologických center. Ministerstvo zdravotnictví na základě schválených dokumentů – Standard substituční léčby a Koncepce krajských specializovaných ambulantních adiktologických center – bude pokračovat v jednání se zdravotními pojišťovnami a Státním ústavem pro kontrolu léčiv, a to v oblasti zvýšení dostupnosti substituční léčby léčivými přípravky s obsahem buprenorfinu.

RVKPP v rámci bodu Různé diskutovala o dokumentu Klíčová doporučení Fóra občanské společnosti pro otázky drog EU. Dokument obsahuje klíčová doporučení evropské občanské společnosti pro podobu globální protidrogové politiky po roce 2019. Dokument byl předložen za účelem zvážení podpory těchto doporučení ze strany České republiky, a to prostřednictvím jejich začlenění do připravovaného národního projevu a podkladů pro diskusi v rámci ministerského segmentu a 62. zasedání Komise OSN pro narkotika (CND), které proběhnou v březnu 2019.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR informovalo o navýšení dotačního titulu MŠMT z 20 mil. Kč na 27. mil. Kč.

Následující jednání RVKPP je plánováno v období březen–duben 2019.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty