Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

16. 10. 2019 16:12

Jednání RVKPP dne 13. listopadu 2019

Program a nejdůležitější projednávaná témata

Jednání se uskutečnilo 13. listopadu 2019 v 09:00 hod. ve Strakově akademii, v místnosti č. 147 Úřadu vlády České republiky.

Program:

  1. Kontrola plnění úkolů z předchozího jednání RVKPP
  2. Akční plán Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019 – 2021
  3. Návrh základní sítě zdravotních adiktologických krajských ambulancí pro dospělépacienty a klienty v kontextu reformy psychiatrické péče
  4. Informace o návrhu nového zajištění systému certifikace odborné způsobilosti adiktologických služeb pro osoby závislé nebo závislostí ohrožené a jejich blízké 
  5. Návrh na udělení certifikací odborné způsobilosti programům protidrogové politiky
  6. Různé

 

Nejdůležitější projednávaná témata:

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (Rada) jednala popáté v roce 2019.

Úvodem Rada projednala potřebu navýšení finančních prostředků pro oblast protidrogové politiky z důvodu poklesu finančních prostředků pro zajištění dostupnosti služeb pro osoby se závislostním chováním a jejich blízké a z důvodu realizace Akčního plánu Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019–2021, a to v celkové výši 77 mil. Kč. Návrh na posílení dotačního titulu bude předložen vládě ke schválení.

Zásadním bodem jednání bylo představení Akčního plánu k Národní strategii prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019–2021. Všichni členové Rady se usnesli na jeho společném a finálním znění. Akční plán bude předložen vládě ke schválení nejpozději do 10. prosince 2019.

Radou byl projednán podklad Návrh základní sítě zdravotních adiktologických krajských ambulancí pro dospělé pacienty a klienty v kontextu reformy psychiatrické péče zpracovaný Společností pro návykové nemoci ČLS JEP a Českou asociací adiktologů, který úzce souvisí s probíhající reformou psychiatrické péče. V první fázi proběhne pilotní projekt po dobu 18 měsíců financován z Operačního programu zaměstnanost v rámci financování z Evropských fondů. V rámci tohoto projektu proběhne sběr dat ze strany zdravotních pojišťoven, dojde k modelování úhrad, na které se naváže při vzniku definované sítě adiktologických krajských ambulancí, které budou plně hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Návrh základní sítě by neměl mít vliv na existující síť služeb, a zároveň by podklad neměl zasáhnout současný systém financování adiktologických služeb. Předpokladem vzniku sítě je ochota současných poskytovatelů se procesu účastnit. Podklad byl Radou schválen.

Rada dále schválila aktualizovaná Pravidla systému certifikace odborné způsobilosti adiktologických služeb pro osoby závislé nebo závislostí ohrožené a jejich blízké (Certifikační řád). Změny se týkají především počtu členů certifikačního týmu, doby platnosti certifikátu, složení Výboru pro udělování certifikací, zavádí se nově vstupní certifikace (pro úplně nové služby) a opakovaná certifikace (pro již certifikované služby. Nový Certifikační řád bude předložen vládě ke schválení.

Rada následně schválila 14 certifikátů odborné způsobilosti adiktologickým službám.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty