Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

22. 7. 2019 10:00

Jednání RVKPP dne 18. června 2019

Program a nejdůležitější projednávaná témata

Jednání se uskutečnilo 18. června 2019 v 15:00 hod. ve Strakově akademii, v místnosti č. 147 Úřadu vlády České republiky.

Program:

  1. Kontrola plnění úkolů z předchozího jednání RVKPP
  2. Centralizace finančních prostředků vyčleněných ze státního rozpočtu pro realizaci protidrogové politiky
  3. Návrhy na udělení certifikací odborné způsobilosti programům protidrogové politiky
  4. Doporučený postup č. 1/2019, pro sociální služby odborné sociální poradenství v oblasti adiktologie
  5. Evaluace Národní strategie protidrogové politiky na období 2010–2018
  6. Různé

Nejdůležitější projednávaná témata:

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (Rada) jednala potřetí v roce 2019.

Rada na svém jednání schválila centralizaci dotačních řízení určených na protidrogovou politiku do kapitoly Úřadu vlády ČR, kam budou převedeny dotační řízení protidrogové politiky ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví a částečně ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (týká se části finančních prostředků alokovaných MŠMT na neziskové organizace, které realizují certifikovanou drogovou prevenci a byly doposud financovány z dotačního řízení MŠMT a zároveň Rady). Tato změna se týká již dotačního řízení na r. 2020. Dotační řízení s prioritami na r. 2020 bude vyhlášeno v průběhu července/srpna 2019.

Na RVKPP se diskutovalo o aktuální situaci ve financování služeb, kdy členové Rady byly ze strany střešních a odborných společností upozorněni na pokles dotací v r. 2019 z rezortů zdravotnictví a práce a sociálních věcí. Tento pokles negativně dopadá na služby a jejich provoz a může vést k výraznému omezení jejich poskytování. Zástupci rezortů upozornili na krácení finančních prostředků napříč státní správou i v r. 2020, což se v závěru dotkne všech dotačních titulů, ale také personálního obsazení zaměstnanců na rezortech. O financování služeb v r. 2019 budou dotčené rezorty a sRVKPP v budoucnu dále jednat.

Rada projednala Doporučený postup č. 1/2019, pro sociální služby odborné sociální poradenství v oblasti adiktologie a doporučila doplnit v kapitole „východiska“ zařízení pro ústavní a ochrannou výchovu.

Rada dále schválila návrhy na udělení certifikací odborné způsobilosti celkem 14 programům protidrogové politiky a Evaluaci Národní strategie protidrogové politiky na období 2010­–2018.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty