Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

13. 9. 2019 11:56

Jednání RVKPP dne 21. srpna 2019

Jednání se uskutečnilo 21. srpna 2019 v 15:00 hod. ve Strakově akademii, v místnosti č. 147 Úřadu vlády České republiky.

Program a nejdůležitější projednávaná témata

Program:

  1. Kontrola plnění úkolů z předchozího jednání RVKPP
  2. Priority dotačních řízení ústředních orgánů státní správy v oblasti protidrogové politiky na rok 2020
  3. Usnesení vlády týkající se Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky z důvodu aplikace správního řádu na dotační řízení v oblasti protidrogové politiky v gesci Úřadu vlády ČR
  4. Souhrnné závěrečné hodnocení implementace Akčního plánu pro oblast kontroly tabáku v České republice na období 2015 až 2018
  5. Eliminace virové hepatitidy typu C mezi uživateli drog v České republice: východiska a akční plán na období 2019–2021
  6. Návrh na udělení certifikace odborné způsobilosti programu protidrogové politiky
  7. Různé

Nejdůležitější projednávaná témata:

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (Rada) jednala počtvrté v roce 2019.

Rada na svém jednání projednala priority a oblasti dotačního titulu Úřadu vlády ČR programu Protidrogová politika na následující rok.

Od r. 2020 se budou na financování služeb a aktivit protidrogové politiky podílet 2 ústřední orgány – Úřad vlády ČR (dále „ÚV ČR“) a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (dále „MPSV“). Poskytovatelé preventivních programů si budou moci žádat o finančních prostředky buď z kapitoly ÚV ČR nebo Ministerstva školství, práce a tělovýchovy ČR (dále „MŠMT“) dle podmínek uvedených na stránkách sekretariátu RVKPP.

Na program protidrogové politiky na ÚV ČR je celkově plánováno 226,5 mil. Kč. Výkonná místopředsedkyně Rady bude nadále jednat s předsedou vlády, ministryní financí a členy Rady o navýšení rozpočtu na program protidrogové politiky na rok 2020 vzhledem k ponížení oproti roku 2019, a také z důvodu plnění plánovaných aktivit Akčního plánu realizace Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním na rok 2020.

Rada dále projednala změnu příslušných usnesení vlády týkajících se kompetencí Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky z důvodu aplikace správního řádu na dotační řízení. Nově bude dotační řízení RVKPP převedeno pod přímou gesci Úřadu vlády ČR, který bude, jak schvalovatelem rozdělených prostředků, zřizovatelem poradního výboru, jehož úkolem bude hodnotit žádosti, tak přímým plátcem alokovaných prostředků na programy protidrogové politiky. Nezávislý poradní orgán hodnotící žádosti poskytovatelů služeb a rozdělení finančních prostředků bude složením odpovídat dotačnímu výboru RVKPP. V této souvislosti byly změněny tyto dokumenty: Statut Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, Pravidla pro vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku, jejichž změnu schválila vláda Usnesením č. 624 dne 26. Srpna 2019, a čímž zároveň došlo ke zrušení usnesení vlády ze dne 13. října 2003 č. 1020 o poskytování dotací na programy protidrogové politiky schvalovaných Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky Úřadem vlády.

Dne 30.08.2019 byla zveřejněna výzva k podání žádosti o poskytnutí dotace na r. 2020 ze zmíněného dotačního titulu.

Rada dále vzala na vědomí Souhrnné závěrečné hodnocení implementace Akčního plánu pro oblast kontroly tabáku v České republice na období 2015 až 2018, schválila dokument Eliminace virové hepatitidy typu C mezi uživateli drog v České republice: východiska a akční plán na období 2019–2021 a schválila návrh na udělení certifikace odborné způsobilosti programu protidrogové politiky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty