Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

4. 3. 2019 16:53

Jednání RVKPP dne 26. března 2019

Jednání RVKPP proběhlo dne 26. března 2019 od 16 hodin ve Strakově akademii (Úřad vlády České republiky, místnost č. 147).

Program:
I. Kontrola plnění úkolů z předchozího jednání RVKPP
II. Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019–2027
III. Informace ke změně systému financování adiktologických služeb (návrh centralizace dotačních titulů jednotlivých resortů)
IV. Hodnocení Akčního plánu pro oblast nelegálních drog na období 2016–2018
V. Hodnocení Akčního plánu pro oblast hazardního hraní na období 2015–2018
VI. Návrhy na udělení certifikací odborné způsobilosti programům protidrogové politiky
VII. Různé

Nejdůležitější projednávaná témata

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (RVKPP) jednala podruhé v roce 2019.

Stěžejním bodem jednání RVKPP bylo projednání Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019–2027 (NSZ 2019–2027). Návrh NSZ 2019–2027 byl předložen na únorovém jednání RVKPP, jeho projednávání bylo přerušeno z důvodu deklarovaných rozporů. Dokument byl následně upraven na základě vypořádání připomínek a konsenzuální znění bylo předloženo na jednání RVKPP v březnu. Následovala diskuse členů RVKPP k akčnímu plánům, které jsou implementujícím nástrojem strategie. Návrh NSZ 2019–2027 předpokládal vytvoření 4 akčních plánů pro jednotlivé oblasti protidrogové politiky (alkohol, tabák, nelegální drogy a psychoaktivní léky, hazardní hraní a nelátkové závislosti). RVKPP se na tomto jednání usnesla na vytvoření jednoho akčního plánu pokrývajícího všechny uvedené oblasti a s touto úpravou schválila dokument NSZ 2019–2027.

Dalším důležitým bodem jednání RVKPP bylo projednání sjednocení systému financování adiktologických služeb. Radě byly představeny závěry pracovního setkání, které proběhlo za přítomnosti zástupců resortů a odborných organizací. Návrh nastínil možné kroky z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Aktuálně se pro r. 2020 navrhuje centralizovat finanční zdroje (dotační tituly na protidrogovou politiku), a to konkrétně převodem většiny resortních prostředků do kapitoly Úřadu vlády ČR a zajištění financování adiktologických služeb od r. 2020 ze dvou míst – odboru protidrogové politiky (ÚV ČR) a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

RVKPP schválila Souhrnnou zprávu o plnění Akčního plánu realizace Národní strategie protidrogové politiky na období 2016–2018 v oblasti nelegálních návykových látek, Souhrnnou zprávu o plnění Akčního plánu realizace Národní strategie protidrogové politiky na období let 2015–2018 pro oblast hazardního hraní a návrhy na udělení certifikací odborné způsobilosti celkem 11 programům protidrogové politiky.

Výkonná místopředsedkyně představila členům RVKPP několik aktuálních událostí, plánovaných seminářů a připravovaných mediálních kampaní.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty