Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

30. 5. 2018 18:00

Česká obchodní inspekce s národním protidrogovým koordinátorem na kontrole supermarketů: vodku si děti koupí snadno

Praha, 30. 5. 2018 – Po letech padl zákaz využívat při kontrolách nezletilé figuranty a inspektoři ČOI vyrazili do prodejen testovat obchodníky, jestli neprodávají dětem alkohol. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se kontrol účastnil.

Od června 2017, kdy zákon umožnil při kontrolách využívat nezletilé figuranty, najali zástupci České obchodní inspekce nezletilé k prověřování obchodů celkem 187krát. Kontroly se uskutečnily ve všech velkých i menších řetězcích − například v Aholdu, Tesku, Lidlu, Bille, Penny Marketu, Kauflandu, Coopu nebo Jednotě. Ve 118 případech pak prodavači nezletilým lahev alkoholu bez okolků namarkovali.

Stalo se tak nejen ve večerkách nebo drobných obchodech, ale i ve velkých supermarketech. Tento fakt potvrdila i kontrola se zapojením národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. „Účastnil jsem se kontrol na třech místech v Praze, kdy si šly nezletilé figurantky koupit lahev vodky a chipsy. Oba supermarkety, ve kterých nakupovaly, jim vodku prodaly bez problému, ale vietnamská večerka ne,“ komentoval kontrolní nákupy Vobořil s tím, že ho výsledek tolik nepřekvapuje, protože prodejce alkoholu víc trápí, aby neměli frontu a aby prodavači prodávali, než aby dodržovali zákon. Oproti tomu vietnamská komunita zákony ve většině případů dodržuje.

Vobořil dlouhodobě upozorňuje na to, že alkohol je v Česku mimořádně dostupný a tuzemské děti jsou v pití a kouření v Evropské unii i ve světě premianti: "Asi 25 procent dětí do 16 let má zkušenost s opilostí, asi 15 procent z nich má opakovanou zkušenost s opilostí. Ve světě je to spíše o dva až tři roky později."

Za prodej alkoholu dítěti hrozí prodejci ve správním řízení až milionová pokuta. „Je třeba, aby dal management řetězce svým zaměstnancům jasně najevo, že prodej alkoholu dětem je něco, co je naprosto nepřijatelné," uvedl Vobořil.

Zatímco kontroly hospod a klubů, zda nenalévají mladistvým alkohol, platí za zavedenou klasiku, supermarkety nebo večerky prověřují inspektoři v tomto směru teprve rok. Kontroly budou i nadále pokračovat a během léta 2018 zesílí.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X