Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

1. 12. 2015 16:13

Druhé výsledky kontrol zakázaného prodeje alkoholu dětem. Zaměstnanci provozoven podali alkohol ve více případech

PRAHA, 1. prosince 2015 – Policie ČR ve spolupráci s Odborem protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, Českou obchodní inspekcí, živnostenskými úřady (MPO) a dalšími institucemi provedla v rámci AKCE ALKOHOL druhou sérii kontrol zakázaného prodeje alkoholu mladistvým v českých barech a restauracích. V minulém týdnu téměř dva tisíce policistů zkontrolovalo více než 1500 provozoven. Alkohol požilo 287 dětí. Je to tedy o 51 případů více, než tomu bylo v říjnu.

„Avizovali jsme, že se v listopadu uskuteční další kontroly, i přesto jsme zjistili více případů podávání alkoholu mladistvým než při kontrolách říjnových,“ uvedl velitel bezpečnostního opatření plk. Martin Hrinko. Nejvyšší hladinu alkoholu policisté zjistili ve Středočeském a Olomouckém kraji. Mladistvým dívkám ze Středočeského a Olomouckého kraje naměřili hodnotu až 1,95 ‰ a 1,94 ‰ alkoholu v dechu.

„Na problematiku konzumace alkoholu dětmi a mladistvými a na jeho snadnou dostupnost se snažíme upozorňovat dlouhodobě. Díky navázané spolupráci se zapojenými subjekty se ukazuje, jak moc je pití alkoholu mezi školáky a středoškoláky tolerováno většinovou společností,“ uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Postupně do současné situace zasvěcujeme politickou reprezentaci a rád bych vyzval i samotné firmy a podnikatele, aby začali hledat opatření a navrhovali řešení," dodal Jindřich Vobořil.

„Vedle výše zmiňovaných kontrol v restauracích a barech probíhá i osvěta a informování veřejnosti o rizicích užívání alkoholu a návykových látek. Během měsíce října a listopadu 2015 navštívili policejní preventisté napříč republikou více jak 140 škol a školských zařízení, kde právě žákům a studentům vyšších ročníků sdělovali informace obecného charakteru k tématu alkoholických nápojů,“ dodává pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová, republiková koordinátorka prevence Policejního prezidia ČR.

Toto bezpečnostní opatření má působit především preventivně na provozovatele a pracovníky provozoven a restauračních zařízení. K této akci přistoupila policie a vláda na základě dlouhodobých výzkumů, které poukazují na vysokou toleranci české společnosti k nadměrné konzumaci alkoholických nápojů mladistvými a jeho snadnou dostupnost.

 

Kontakt pro média:  

MgA. Renata Hladná

Mob. +420 728 302 397

Email: hladna.renata@vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X