Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

20. 1. 2023 17:24

Expertní skupina: Cestou k dostupnosti konopí je přísně regulovaný trh

Praha, 20. 1. 2023 - Expertní pracovní skupině byl dnes na Úřadu vlády představen první návrh regulovaného trhu s konopím. Primárním cílem je zlepšení prevence rizik a škod a zlepšit možnosti kontroly.

„Česká republika se jako jedna z mála zemí dostala s užíváním konopí ke stropu. I když užívání jako v jedné z mála zemí v EU klesá, jsou to ale až stovky tisíc občanů, kteří aktivně konopí užívají. “ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a dodává: „V minulém roce užilo konopí okolo milionu lidí. Většina z nich normálně v životě funguje.  Jde tedy o etablovaný, ale nelegální trh. I proto je důležité místo represe a trestních postihů zvolit přísně regulovaný trh. V tomto bude mnohem víc regulovaný, než u tabákových výrobků.” Touto cestou se podle něj ubírá například také Německo, Nizozemsko, Lucembursko a Malta.

Expertní skupině tak dnes byly představeny první návrhy na zdanění konopí, způsob, kterým bude možné legálně pěstovat a sdílet konopí v pěstitelských klubech, možný výdej u licencovaného prodeje v maloobchodní a velkoobchodní síti a vývoz do zahraničí. Návrh počítá s mnoha omezeními, kde takový prodej bude povolen a kdo vše bude vstupovat do tohoto povolení.

Návrh počítá s tím, že stát bude zajišťovat registraci uživatelů, samopěstitelů, konopných spolků, udělování licencí k produkci, distribuci a výdej. „Navrhujeme zdanění konopí a výběr finančních prostředků za udělování licencí. Počítáme tak s významným příjmem do státního rozpočtu. Zároveň doufám, že se následně s vládou dohodneme na nějaké alokaci části prostředků na prevenci” vysvětluje Jindřich Vobořil.

Expertní pracovní skupina pro přípravu rámcového návrhu k regulaci trhu s konopím se opět sejde 2. února 2023.

Vznikla z pověření premiéra Petra Fialy po jednání koaliční K5. Ambicí je do konce března připravit záměr zákona, který by umožnil samopěstování, vznik konopných klubů a stanovil model licencovaných výrobců, distributorů a prodejců. Následně by se měla sejít opět, tentokrát K10, a návrh by tak mohl jít do vládního kolečka a následně po případném schválení by mělo vzniknout již paragrafové znění. „Moje ambice stále zůstává, abychom měli případně zákon v účinnosti v roce 2024,“ dodává národní protidrogový koordinátor.

 

Kontakty pro média

Mgr. Jindřich Vobořil, národní koordinátor pro protidrogovou politiku
M +420 725 805 865, E-mail voboril.jindrich@vlada.cz

Žádosti o rozhovor a otázky je možno zasílat prostřednictvím Davida Hluštíka, hlustik.david@vlada.cz, +420 602 244 776

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty