Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

25. 11. 2022 20:00

Expertní skupina k legalizaci konopí: Jednáme o vytvoření tří principů regulace

Praha, 25. 11. 2022 - Z pověření premiéra Petra Fialy a koaliční K5 se dnes poprvé sešla expertní pracovní skupina pro přípravu rámcového návrhu k regulaci trhu s konopím. Do konce března 2023 by mohl vzniknout první návrh paragrafovaného znění zákona, který by umožnil samopěstování, vznik konopných klubů a stanovil model licencovaných výrobců, distributorů a prodejců.

„Prohibice je extrémní opatření, pokud lidé za nějaké chování mají jít do vězení. V oblasti konopí se ale zdá, že zcela selhává a trh se nejen usadil, ale také stále narůstá, což dokázala i aktuální zpráva o nelegálních drogách za rok 2022. Proto potřebujeme najít lepší nástroje kontroly. Přísně regulovaný trh dokáže regulovat, co a kdo to vyrábí kde, komu a kolik se toho prodává. Toto úplný zákaz nedokáže. Regulovaný trh má větší potenci prevence,“ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

Účastníci pracovní skupiny, složené ze zástupců Senátu, ministerstev, konopných klubů, poskytovatelů adiktologických služeb, policie a celní správy se shodli na vytvoření pracovních podskupin. A to pro kontrolní a regulační mechanismy, hodnocení zdravotních rizik a prevenci, mezinárodní právo a legislativu, ekonomiku a řízení kvality. V jednání je vytvoření tří principů regulace. A to komerčního modelu licencovaných výrobců, distributorů a prodejců, samopěstování a konopné kluby.

„Je velmi důležité, že jsme se schopni sejít na různých úrovních. Abychom byli co nejtransparentnější, s výstupy expertních skupin seznámíme veřejnost. Vím, že průběžné seznamování veřejnosti je nestandardní, ale je to velmi složité téma a chci, aby byla informována o tom, co děláme,“ říká koordinátor Vobořil.

Ambice je připravit rámcový návrh zákona regulace trhu s konopím do konce března příštího roku. Následně by se mělo sejít politické grémium, řekněme K10, kde budou koaliční partneři seznámeni s návrhem a v případě dohody a projednání vládou bude proces pokračovat v paragrafovaném znění. Do konce března příštího roku by mohl být připraven i návrh zákona, pokud na něm bude panovat politická shoda.

„Uvědomuji si, že je to velmi rychlé, ale doufám, že se nám to podaří,“ dodává Jindřich Vobořil. Pracovní skupina by se měla sejít ještě během prosince nad dílčími návrhy podskupin a první relevantní výstupy mít k dispozici po Novém roce.

Kontakty pro média

Mgr. Jindřich Vobořil, národní koordinátor pro protidrogovou politiku
M +420 725 805 865, E-mail voboril.jindrich@vlada.cz

Žádosti o rozhovor a otázky je možno zasílat prostřednictvím Davida Hluštíka, hlustik.david@vlada.cz, +420 602 244 776

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty