Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

22. 9. 2011 16:11

Přesun drogové scény na určené místo odpovídá postupům všech evropských zemí

Přístup města i policie zaměřený na přesun drogové scény na jiné místo odpovídá postupům v jiných evropských hlavních městech, kde existují tzv. otevřené drogové scény.

Otevřená drogová scéna je definována jako veřejný prostor, kde se vyskytují a užívají drogy a kde se pohybují uživatelé drog. Problémy na otevřené drogové scéně se neřeší jen z pozice represivních složek, ale při řešení problémů různého druhu je zároveň nutná pomoc či asistence sociálních pracovníků, psychologů, zdravotních sester a lékařů. Aby bylo řešení účinné a úspěšné, měly by být všechny dílčí přístupy vzájemně koordinovány a doplňovány. Ze zkušenosti evropských hlavních měst jako je Curych, Vídeň, Oslo, Frankfurt či Amsterdam jednoznačně vyplývá, že se díky takovému přístupu výrazně snížila kriminalita, omezily negativní dopady na obyvatele měst, minimalizovala zdravotní rizika a zvýšila se pravděpodobnost zachycení drogově závislých v systémech léčebných zařízení.

„Je zřejmé, že mohou existovat pochybnosti o takovém přístupu k drogově závislé komunitě. My ovšem pracujeme se studiemi, které dokládají, že se tento způsob nepřímé kontroly otevřené drogové scény po všech stránkách vyplatí. Je mnohem bezpečnější vyčlenit místo, pod dohledem policie i zdravotníků, než nechat drogově závislé např. odhazovat injekční materiál na Václavském náměstí nebo užívat drogy volně v prostorách pražského metra,“ osvětluje situaci Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor.

V hlavních městech Evropy. jako je např. Amsterdam, je situace řešena obdobným způsobem a navíc je zde zcela běžné předepisovat závislým heroin nebo jeho náhražku a zřizovat speciální místnosti pro aplikaci drog. Díky tomu se docílilo snížení procenta uživatelů, kteří získávají finance na drogy kriminální činností, a zvýšení šancí motivovat drogově závislé k léčbě.

„Řešit situaci drogově závislých na otevřené drogové scéně je možné jen díky komplexnímu přístupu založenému na dobře fungujících službách a adekvátnímu postupu ze strany policie. Bez dostatečného financování a proškolování profesionálních sociálních pracovníků drogových služeb by to pochopitelně realizovat nešlo,“ doplňuje národní protidrogový koordinátor.

Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti v r. 2011 vydalo dvě čísla časopisu Zaostřeno na drogy, které se problematiky otevřených scén týkají: Zaostřeno na drogy č. 1/2011 – Aplikační místnosti Zaostřeno na drogy č. 3/2011 – Řešení problematiky otevřených drogových scén.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X