Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

15. 7. 2011 16:15

Vyjádření Jindřicha Vobořila k prohlášení ombudsmana k testování alkoholu u mladistvých (vydáno 7. 7. 2011)

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil reagoval na prohlášení ombudsmana ČR pana Pavla Varvařovského.

Praha 7. července 2011: V pondělí zveřejnila ČT24 slova ombudsmana České republiky Pavla Varvařovského, kterými zpochybnil postupy Policie České republiky v souvislosti s kontrolami nalévání alkoholu mladistvým. Dle jeho slov je testování mladistvých na hranici zákona a celkový efekt zásahu je neúčinný.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil s takovým vyjádřením nesouhlasil, a zveřejnil tiskovou zprávu, ve které mj. uvedl:

Rozumím přístupu ombudsmana z právního a snad akademického hlediska, nicméně zde se nejedná o akademickou debatu, ale o fakt, že česká mládež vede v konzumaci alkoholu ze všech států EU. A to se zde nebavíme o mládeži ve věku blížícímu se plnoletosti, ale o dětech mezi 14 až 16 roky, u kterých byly díky kontrolám zjištěny tak vysoké hladiny alkoholu, že přímo ohrožují jejich život.

Všechny dostupné studie o spojitosti užívání drog a alkoholu se zcela jasně shodují na tom, že děti s tendencí užívat alkohol v nízkém věku mají tendenci přejít na užívání ilegálních drog, a to včetně drog nejrizikovějších, jako je heroin a pervitin. Policejní akce, které jsou naprosto běžné v západních zemích, nemají za úkol pouze strašit mládež či prokázat přestupky a trestné činy u dětí veřejně konzumujících alkohol, ale také dát svým přístupem jasný signál veřejnosti a rodičům, kteří jsou k tak závažnému tématu lhostejní. Akce tak mají především preventivní účinek. Kontroly jsou vždy plánovány na nejrizikovější období - jako je začátek a konec prázdnin - a jsou předem hlášeny v médiích. Letos z důvodu debaty ke kontrolám na začátku prázdnin nedošlo, ale namísto toho média přinesla zprávy o počtech dětí, které skončily na jednotkách intenzivní péče na předávkování alkoholem s nebezpečím úmrtí.

Česká společnost je dlouhodobě laxní k užívání alkoholu, a to i přesto, že tato laxnost vede ke zvyšujícím se závislostem na nealkoholových i alkoholových drogách. „Velmi rád bych proto vyzval pana ombudsmana k debatě nad realistickým řešením situace v České republice. Pan ombudsman v prohlášení sice přichází s řešením, kdy namísto dechových zkoušek mladý policista v civilu tajně čeká v hospodách na moment, při kterém bude mladistvým prodán alkohol a usvědčí tak číšníka či majitele hospody na místě. Tento přístup se zdá účinný, nicméně natolik nákladný, že je již teď zřejmé, že je nerealizovatelný. Otázkou pak zůstává, zda chceme problém zvyšujícího se alkoholismu a závislostí v České republice skutečně řešit,“ uvedl Jindřich Vobořil.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X