Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

13. 4. 2018 16:00

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky projednala financování služeb a možnosti cenotvorby u alkoholu a tabáku

Praha, 13. 4. 2018 – Ve Strakově akademii proběhlo jednání Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky pod vedením předsedy vlády Andreje Babiše. Jde již o druhé jednání Rady vlády od rozhodnutí předsedy vlády o setrvání koordinace protidrogové politiky pod Úřadem vlády. Místopředsedou Rady vlády je národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil. Členy rady jsou zástupci odborných společností a ministerstev.

Na jednání se diskutovalo o financování protidrogové politiky, využití EU fondů pro rozvoj služeb v adiktologii, o zapojení zdravotních pojišťoven do financování adiktologické péče a léčebného konopí, dále pak o změnách v legislativě, v cenotvorbě u tabáku a u alkoholu, a také dostupnosti legálních návykových látek mezi dětmi a mladistvými.

K současné situaci v adiktologických službách národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil uvedl: „V tuto chvíli nám 36 milionů korun výrazně pomůže dofinancovat mzdy pracovníků, jejichž každodenní práce se týká rodin závislých na drogách, alkoholu, tabáku a patologických hráčů.“ Pracovníci služeb jsou terénní pracovníci, zdravotníci, poradci, terapeuti a další, kteří pomáhají závislým fungovat v normálním životě. Vobořil dále apeluje na zvýšení finančních prostředků i v jiných oblastech. „Na uplynulých jednáních nám bylo přislíbeno celkem 101 miliónů korun do adiktologických služeb. Jednalo se například o prostředky na gamblingové ambulance, tedy poradny pro závislé na hazardním hraní, kterých máme v České republice stále jen sedm, minimálně by jich mělo být čtrnáct, pro každý kraj jedna,“ dodal Vobořil.

Problematika tabáku a alkoholu

V ČR je přes 2 miliony denních kuřáků a přes 400 tisíc závislých na alkoholu. Je důležité, aby se snížilo zejména užívání legálních drog mezi dětmi, tedy alkoholu a tabáku, které je v naší společnosti vysoce tolerováno. Z toho důvodu se plánují opětovné celostátní kontroly podniků, obchodních řetězců, barů, restaurací a dalších zařízení, kde je zákaz prodeje legálních návykových látek osobám pod 18 let porušován. V kontrolách se navrhlo pokračovat za účelem zvýšení povědomí společnosti o vysoké konzumaci alkoholu dětmi a mladistvými a upozornění na situaci s prodejem a tolerancí alkoholu u nás.

Cenotvorba v oblasti alkoholu a tabáku

Doporučení mezinárodních organizací (WHO, OECD) v oblasti cenotvorby tabáku a alkoholu říkají, že efektivní daně z tabákových výrobků jsou ty, které vedou k vyšším reálným spotřebitelským cenám (upravené o inflaci). Při zvýšení ceny tabákových výrobků pouze o inflaci se dostupnost tabákových výrobků nesnižuje.

Doporučuje se zejména navyšování pevné části daně, vzhledem k dopadu na levnější značky tabákových výrobků a snížení rizika přechodu kuřáků od dražších k levnějším cigaretám. „U nás jsou ceny krabiček cigaret pro spotřebitele ve srovnání s ostatními zeměmi levné,“ komentoval Vobořil s tím, že daňová politika by měla reflektovat také míru rizikovosti produktů určených ke kouření.

„Ministerstvo financí provedlo analýzu, která tvrdí, že máme obrovskou spotřební daň, ale faktem je, že máme třetí nejlevnější cigarety v Evropě,“ uzavřel Vobořil.

Nové legislativní podněty

Rada vlády navrhla systémový krok v oblasti prevence ve školách. Jde o návrh na snížení rozsahu přímé pedagogické činnosti školním metodikům prevence, kteří ve školách vykonávají činnosti v oblasti prevence rizikového chování, kam spadá kyberšikana, šikana, záškoláctví, poruchy příjmu potravy, sebepoškozování a užívání návykových látek. Na tyto aktivity nemají adekvátní časový prostor. Rada navrhuje obnovení procesu schvalování novely Nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků.

Další legislativní oblastí, ve které Rada vlády doporučuje provést změny, je Zákon o hazardních hrách a problematika tzv. kvízových a vědomostních her, jejichž umístěním provozovatelé zastírají provozování hazardních her skrze prvek vědomostí nebo dovedností. Provozovatelé jsou navíc schopni poměrně rychle měnit software technického zařízení. Vhodným řešením by byla úprava zákona o hazardních hrách v části, kde je definována hazardní hra.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X