Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

31. 5. 2012 13:48

Mezinárodní zpráva z Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v roce 2011 (ESPAD)

Mezinárodní zpráva - výsledky studie ESPAD 2011. V ČR byla zveřejněna dne 31. 5. 2012. 

Hlavním cílem Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) je shromáždit srovnatelné údaje o užívání návykových látek mezi evropskou školní mládeží ve věku patnáct až šestnáct let za účelem sledování trendů v jednotlivých zemích a jejich vzájemného srovnání. Dosud proběhlo v rámci tohoto projektu pět vln sběru dat. První studie byla realizována v roce 1995 za účasti 26 zemí, zatímco v roce 2011 probíhal sběr dat již v 37 zemích. Výsledky z posledního průzkumu jsou však k dispozici jen pro 36 zemí: na ostrově Man sice sběr dat proběhl, ale výsledky se nepodařilo odpovídajícím způsobem zpracovat.

V souhrnu jsou uvedeny hlavní výsledky průzkumu realizovaného v jednotlivých zemích zapojených do projektu ESPAD v roce 2011 a poznatky ohledně dlouhodobých trendů. V úvodní části je poskytnut stručný popis použité metodiky. Podrobné výsledky jsou k dispozici na stránkách projektu ESPAD.

Projekt je založen na spolupráci nezávislých výzkumných týmů z jednotlivých zemí, které se projektu účastní. V roce 2011 bylo v rámci studie ESPAD dotazováno více než 100 000 studentů v těchto zemích: Albánie, Belgie (Vlámsko), Bosna a Hercegovina (Republika srbská), Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Faerské ostrovy, Finsko, Francie, Německo (pět spolkových zemí), Řecko, Maďarsko, Island, Irsko, ostrov Man, Itálie, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Litva, Malta, Moldavsko, Monako, Černá Hora, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Ruská federace (Moskva), Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Ukrajina a Velká Británie.

Výsledky mezinárodní studie ESPAD v ČR představil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil spolu s Ladislavem Csémym (Psychiatrické centrum Praha), koordinátorem této evropské studie v ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X