Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

1. 9. 2018 11:00

Začala akce HAD: Národní protidrogová koordinátorka šla s policií do barů v centru Prahy

Praha, 1. 9.2018 – Policie ČR ve spolupráci s Odborem protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, Českou obchodní inspekcí, hygienou, celníky, hasiči a dalšími subjekty zahájila s koncem srpna sérii celostátních preventivních kontrol zakázaného prodeje alkoholu dětem a hazardního hraní. Kontroly probíhaly také v Praze během noci z pátku 31.8. na sobotu 1.9., prošlo se 32 barů.

V rámci prvního kola akce HAD se národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová zúčastnila včerejších kontrol v Praze. Kontroly probíhaly v čase od 22.00 do 03:00 ráno. Několik desítek policistů a zástupců dalších kontrolních orgánů (ČOI, hasiči, celníci, hygiena, živnostenské úřady) a také zástupci médií a národní protidrogová koordinátorka vyrazili na kontroly podniků v ulicích Bartolomějská, Masná, Rybná, Jindřišská, Školská, Vodičkova, Národní třída, V Celnici a další.

Zástupci policie a kontrolních orgánů byli rozděleni do několika skupin. Celkově se po Praze zkontrolovalo 32 podniků a 230 osob, z toho bylo nalezeno 8 nezletilých pod vlivem alkoholu, z toho 5 se pohybovalo venku v okolí baru. Nejvíce bylo naměřeno šestnáctileté dívce v centru Prahy, a sice přes 1,5 promile. Několik zadržených předvedla policie kvůli držení nebo kouření marihuany.

Akce trvala do ranních hodin a sama koordinátorka prošla se skupinou policistů a kontrolních orgánů pod vedením policistky Lucie Škrobalové 12 podniků v centru Prahy. 

"Nahlédnout do terénu a zjistit, jak kontroly probíhají, pro mě bylo velmi přínosné. Cestou jsme se setkali s mladými pod 18 let zjevně pod vlivem alkoholu, kteří se pohybovali především venku v okolí barů. V některých podnicích bylo zjevné, že se tam ve velkém množství užívá marihuana a provozovatelé museli být policií konfrontováni," komentuje průběh kontrol národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová a kvituje preventivní charakter akce. 

Kontroly jsou avizované dopředu, ale k dispozici nejsou přesné termíny a podniky, provozovatelé tak musí zůstat bdělí a dávat si pozor, zda nenalévají osobám mladším 18 let.

"Předem ohlášení kontroly se vyplácejí. Rok od roku je méně zachycených dětí pod vlivem alkoholu. Spolupráce policie a dalších klíčových orgánů je důležitá. Preventivní význam akce je především v budování zodpovědnosti u dospělých, kteří jsou těmi, kdo mají dodržovat zákony a nezletilým alkohol neprodat," uzavírá koordinátorka.

 
Akce Hazard, alkohol a děti (HAD) bude probíhat po celém území České republiky v barech, hernách a restauračních zařízeních do prosince 2018. K preventivní kontrolní akci přistoupila policie a vláda na základě dlouhodobých výzkumů, které poukazují na vysokou toleranci české společnosti k hazardnímu hraní dětí a nadměrné konzumaci alkoholických nápojů dětmi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X