Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Výbory a pracovní skupiny

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky zřídila dne 10. října 2013 ad hoc Pracovní skupinu pro revizi postupu zavádění zákona pro léčbu konopí do praxe. Skupina je složena ze zástupců Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, Ministerstva zdravotnictví ČR, Státního ústavu pro kontrolu léčbu, Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, Národní protidrogové centrály Policie České republiky a odborných konzultantů. Činnost pracovní skupiny zastřešuje národní protidrogový koordinátor Mgr. Jindřich Vobořil.

Hlavním cílem změny zákona, který platí již od dubna 2013, bylo zpřístupnit léčbu konopím českým pacientům a mimo jiné tak jasně oddělit léčebné využití konopí od zneužívání drog pro rekreační či jiné účely. Tak aby pacienti, kterým konopí prokazatelně pomáhá, nebyli odkázáni na nezákonné nakupování konopí na černém trhu. Léčebné užití konopí podle celopopulační studie z r. 2012 přiznává více než půl miliónu dospělých Čechů. Zavádění zákona do praxe probíhá v řadě kroků, během kterých je potřebná další široká spolupráce odborníků a institucí. Cílem pracovní skupiny je revize postupu zavádění zákona č. 50/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Pracovní skupina se poprvé sešla 13. listopadu 2013.

Podrobné informace týkající se užití konopí pro léčebné účely najdete na stránkách Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (SAKL), která působí v rámci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Kontakt

Bc. Tereza Černíková
Úřad vlády České republiky
odbor protidrogové politiky
nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1
Tel.: +420 296 153 259
e-mail: cernikova.tereza@vlada.cz

Připojené dokumenty

Související zprávy