Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

18. 12. 2012 14:40

Usnesení Výboru pro práva cizinců ze dne 6.12.2012

Výbor pro práva cizinců Rady vlády pro lidská práva přijal na svém posledním zasedání dne 6. prosince 2012 dvě usnesení.  

K systému Visapoint
Výbor pro práva cizinců vyjadřuje nesouhlas se stávajícím fungováním systému Visapoint ve vztahu k dlouhodobým pobytům, které mají své zakotvení v právu Evropské unie. Systém v současné době neumožňuje dostatečný přístup ke správnímu orgánu.

K redukci agend ve státní správě
Výbor pro práva cizinců se připojuje k usnesení Výboru proti mučení a jinému nelidskému, krutému, ponižujícímu zacházení a trestání ze dne 26. listopadu 2012:

„Výbor proti mučení a jinému nelidskému, krutému, ponižujícímu zacházení a trestání Rady vlády ČR pro lidská práva se dozvěděl o návrhu přesunout poradní orgány sekce pro lidská práva Úřadu vlády na jednotlivá resortní ministerstva. S tímto návrhem Výbor vyslovuje svůj zásadní nesouhlas. Výbor je přesvědčen, že by tím na vládní úrovni došlo k nezvratnému zániku agendy lidských práv.

Příslušné poradní orgány vlády pracují na principech nezávislosti a nadresortnosti, zprostředkovávají k dalšímu využití i podněty občanské společnosti a veřejnosti a zajišťují i sledování plnění závazků vyplývajících z mezinárodních smluv o lidských právech, jimiž je ČR vázána. Tyto orgány takto působí již dlouhodobě a za zcela minimálních nákladů. Výbor vyjadřuje znepokojení a vážné obavy z důsledků nyní navrhovaného postupu a naléhavě vyzývá k přehodnocení celého uvedeného záměru.“

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X