Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

16. 5. 2013 19:37

Usnesení Výboru pro práva dítěte ze dne 16. května 2013

Výbor pro práva dítěte přijal na svém zasedání dne 16. května 2013 následující usnesení:

1. k dozoru nad dodržováním právních předpisů při výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy

Výbor pro práva dítěte Rady vlády České republiky pro lidská práva doporučuje Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy iniciovat novelizaci § 39 zákona č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, v platném znění, která by vedla k výkonu dozoru nad dodržováním právních předpisů při výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy v zařízeních krajskými státními zastupitelstvími.

2. k Úmluvě Rady Evropy o ochraně dětí před sexuálním vykořisťováním a sexuálním zneužíváním

Výbor pro práva dítěte Rady vlády České republiky pro lidská práva doporučuje Ministerstvu spravedlnosti co nejvíce urychlit proces přistoupení České republiky k Úmluvě Rady Evropy o ochraně dětí před sexuálním vykořisťováním a sexuálním zneužíváním.

3. k dovolání v rodinněprávních věcech

Výbor pro práva dítěte Rady vlády České republiky pro lidská práva doporučuje Poslanecké sněmovně a Senátu Parlamentu České republiky v rámci pozměňovacích návrhů při projednávání vládního návrhu zákona o zvláštních řízeních soudních (t. č. rozeslán jako Sněmovní tisk č. 931/0, Poslanecká sněmovna, 6. období, od 2010) rozšíření institutu dovolání pro vhodná řízení dotýkající se péče soudu o nezletilé s cílem zajistit jednotnost rozhodování soudů a zejména též poskytnout dostatečné procesní prostředky k ochraně nejlepšího zájmu dítěte.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy