Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

9. 11. 2012 16:07

Zasedání Výboru pro práva dítěte

Ve čtvrtek 8. listopadu 2012 proběhlo další zasedání Výboru pro práva dítěte, který je poradním orgánem Rady vlády pro lidská práva. Jednání vedl předseda Výboru JUDr. Ing. Zdeněk Kapitán, Ph.D.

Výbor byl informován o činnosti Pracovní skupiny pro rodinněprávní soudnictví, která poprvé zasedla 16. října 2012. Jejím cílem je vytvořit komplexní materiál, který by navrhoval posun v koncepci činnosti rodinněprávního soudnictví bez potřeby legislativních změn zejm. na bázi příkladů dobré praxe.

Dále bylo projednáno odebírání českých dětí z rodin z Velké Británie, které se jeví být v rozporu s čl. 8 odst. 2 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. V současné době se jedná o 12 takových případů. Výbor byl informován o proběhnuvších diplomatických a jiných aktivitách České republiky směřujících k zajištění lidských práv svých občanů v zahraničí a bude problematiku nadále sledovat.

Výbor se rovněž zabýval otázkou podpory zdravé a fungující rodiny. Členové se shodli, že v České republice neexistují dostatečná prorodinná opatření, která by zajistila primární prevenci negativních sociálních jevů zapříčiňujících nutnost intervenčních opatření. Na příštím zasedání se proto bude Výbor tématu blíže věnovat.

Kromě jiného byl Výbor také stručně seznámen s návrhem na redukci agend ve státní správě, podle nějž by měla být Rada vlády pro lidská práva zařazena do působnosti Ministerstva spravedlnosti. Členové vyjádřili názor, že lidská práva včetně práv dětí jsou průřezovou nadrezortní agendou, které by měla být věnována mimořádná pozornost na nejvyšší úrovni, tj. nejlépe v působnosti předsedy vlády.

Po zasedání Výboru následovalo druhé jednání Pracovní skupiny pro rodinněprávní soudnictví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy