Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady

4. 4. 2019 15:49

Jednání Rady dne 11. března 2019

Rada se na svém jednání dne 11. března 2019 věnovala ochraně práv LGBTI osob. Seznamovala se rovněž s aktuálním děním a započala debatu o svých prioritách. Kromě toho zvolila svého místopředsedu, kterým se stal Mgr. Miroslav Dvořák, ředitel Poradny pro občanství, občanská a lidská práva.

Rada se na svém dnešním jednání věnovala dvěma otázkám souvisejícím s právy LGBTI osob, tj. osob s odlišnou sexuální orientací či genderovou identitou. Rada především podpořila zrovnoprávnění svazků osob stejného a opačného pohlaví v českém právním řádu skrze uzákonění manželství stejnopohlavních párů, které je v současnosti projednáváno v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Vyzvala zároveň svého předsedu, aby návrh uzákoňující manželství stejnopohlavních párů podpořil v následujícím legislativním procesu během jeho projednávání v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Další téma, kterému se Rada dnes věnovala, byly úřední změny pohlaví. Ty jsou dnes u trans*osob, které vnímají rozdíl mezi svým biologickým pohlavím a svou genderovou identitou, prováděny až poté, co absolvují intenzivní operativní zákroky, které vedou k jejich sterilitě. Tuto praxi však mezinárodní lidskoprávní orgány včetně Evropského soudu pro lidská práva prohlásily za nepřijatelnou, neboť jde o zásah do tělesné integrity, který však osoba nepodstupuje dobrovolně, nýbrž z donucení, aby dosáhla souladu svého úředního pohlaví v osobních dokladech a své genderové identity. Rada proto doporučila příslušným ministrům, aby vládě předložili návrh měnící příslušné právní předpisy (především občanský zákoník) a zároveň doporučila ministru zdravotnictví činit kroky ke zlepšení zdravotní péče o trans*osoby. Konečně doporučila všem členům vlády spolupracovat s trans*osobami na řešení věci, které se jich týkají.

Ve zbytku jednání Rada byla informována o aktuálním dění doma i v zahraničí včetně např. nových lidskoprávních programů v rámci fondů EHP/Norska a o přípravě mj. Zprávy o stavu lidských práv v roce 2018. Debatu o svých prioritách Rada dokončí na svém příštím jednání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X