Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady

25. 6. 2015 11:24

Zasedání Rady dne 4. května 2015

Programu jednání byl následující:

1. Návrhy nového statutu a jednacího řádu výborů Rady

2. Informace o činnosti nových výborů Rady

3. Návrh Výboru pro média ke stereotypizaci v rozhlasovém a televizním vysílání

4. Podnět předsedy Rady k právům dětí mladších 15 let v řízení o činu jinak trestném

5. Různé

Rada schválila nový jednotný statut a jednací řád všech svých výborů kromě Výboru pro média, který funguje rovněž pod Radou pro záležitosti romské menšiny. Tento výbor si tedy zachovává vlastní statut a jednací řád. Hlavními změnami jsou zavedení institutu zástupce ad hoc, který může člena výboru kdykoliv plně nahradit, jmenování předsedy výboru předsedou Rady a možnost hlasování per rollam o naléhavých či doplňujících otázkách. Cílem změn je umožnit výborům efektivní a plodnou práci, o které byla Rada rovněž informována.

Rada se dále věnovala otázce stereotypizace v médiích a jejímu postihu, přičemž jednání o tomto bodu přerušila do svého příštího jednání.

Rada schválila podnět předsedy Rady k právům dětí mladších 15 let v řízení o činu jinak trestném. Tento podnět vypracoval ještě původní Výbor pro práva dítěte před svým zrušením v listopadu 2014 a proto si jej předseda Rady osvojil a předložil Radě ke schválení. Podnět se věnuje právům dětí mladších 15 let v řízeních, kde se rozhoduje o jejich postihu za protiprávní jednání mající povahu běžných trestných činů. Směřuje k tomu, aby práva těchto dětí byla v řízeních dostatečně chráněna procesními postupy bez ohledu na formální kvalifikaci skutků. To, že nejde právně o trestné činy, tedy nemůže znamenat, že by děti měly nižší standardy ochrany, když výsledkem řízení mohou být určitá sankční opatření. Rovněž by přístupy soudů a jiných orgánů měly být vstřícné a přátelské dětem a směřovat více k mediaci a restorativní justici, tj. intregraci dítěte zpět do společnosti a jeho smíření s ostatními dotčenými osobami.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X