Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Ze zasedání Výboru

7. 7. 2020 12:30

Výbor pro práva dítěte vyzval ke zlepšení pozice žáků s odlišným mateřským jazykem

Výbor pro práva dítěte („Výbor“) dne 7. 7. 2020 patnácti hlasy per rollam schválil podnět ve věci žáků s odlišným mateřským jazykem v českých školách. Výbor tak svým podnětem reaguje na dlouhodobě nevyhovující situaci v této oblasti vzdělávání.

Výbor poukazuje na problematickou situaci žáků, pro něž čeština jako výukový jazyk není rodnou řečí. Část z těchto dětí tvoří žáci-cizinci, část děti s českým občanstvím, avšak nedostatečnou znalostí vyučovacího jazyka.

Výbor upozorňuje, že jazyková bariéra je pro tyto děti omezující nejen v otázce vzdělávání, ale též v otázce socializace a řádného zapojení do běžného školního života. I přes dostatečné znalosti a schopnosti jsou tak tito žáci více ohroženi školními neúspěchy a předčasným odchodem ze vzdělávacího systému.

Z tohoto důvodu Výbor vyzývá k:

1. Nastavení odpovídající jazykové přípravy pro nově příchozí žáky nastupující na základní školy a žáky před zahájením střední školy,
2. Úpravě podmínek jednotných přijímacích zkoušek na střední školy a maturit pro žáky s nedostatečnou znalostí vyučovacího jazyka a
3. Zajištění efektivního uplatňování existujících podpůrných opatření v praxi.

Plné znění podnětu naleznete v příloze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X