Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Ze zasedání Výboru

13. 12. 2016 17:44

Zasedání Výboru 13. prosince 2016

Výbor pro práva dítěte Rady vlády ČR pro lidská práva se dnes opět sešel nad mnoha různými tématy z oblasti práv dítěte. Téma kontrol zařízení ústavní a ochranné výchovy obohatily hned dva příspěvky těch nejpovolanějších, ústředního školního inspektora pana Tomáše Zatloukala a zástupce Nejvyššího státního zastupitelství pana Jaroslava Pichy. Velkému prostoru se také dostalo problematice dětí vězněných rodičů, kterou přenesla Výboru paní L. Rybová z Českého helsinského výboru.

Dnešnímu zasedání Výboru dominovalo téma kontrol ve školských zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy. Téma uvedl pan M. Ďorď, který Výboru ukázal fotografie ze své návštěvy výchovného ústavu Chrastava v červenci 2016. Na závěr své prezentace uvedl 6 doporučení, která by sloužila ke zlepšení kontrol těchto zařízení. Mezi nimi zaznělo i doporučení vykonávat přímé rozhovory s dětmi mimo prostory zařízení. Na pana Ďordě navázal ústřední školní inspektor, který mluvil o spolupráci s veřejnou ochránkyní práv a průběhu kontrol v posledních měsících. S Výborem se shodl na tom, že samotné kontroly nemohou vyřešit situaci dětí v těchto zařízeních. Je nutné zaměřit se na ambulantní služby a upřednostnit více komunitní zařízení. Další významný host zasedání, pan J. Picha, seznámil Výbor se situací dozoru státního zastupitelství v těchto zařízení.


Problematiku dětí vězněných rodičů představila L. Rybová. Na její prezentaci reagovali zástupci Generálního ředitelství vězeňské služby i pracovnice ministerstva spravedlnosti paní I. Gunzlová. Paní Rybová identifikovala čtyři druhy překážek kontaktu dítěte s rodičem, který je ve vězení. Těmi jsou překážky zákonné, materiální, systémové a společenské. V závěru své prezentace navrhla oblasti změn, ve kterých by bylo možné zlepšení současné situace.


Krátce byla shrnuta aktivita pracovní skupiny na opatrovnické soudnictví a ministerstvo spravedlnosti bylo dotázáno na poskytnutí určité sady údajů.
Výbor se zabýval možností překladů obecných komentářů výborů OSN k lidskoprávním úmluvám, které nejsou dosud systematicky zajištěny ze strany žádného rezortu.
Problematika dětí s těžkým zdravotním postižením a zpráva o prvním jednání Výboru Rady Evropy pro práva dítěte (CAHENF) byly přesunuty na další zasedání Výboru.
Krátce byly zmíněny možné priority Výboru na rok 2017.
M. Ďorď z Vteřiny poté představil Výboru nové komiksy Nejisté domovy s tématikou dětí vyrůstajících v zařízeních ústavní výchovy. Tyto komiksy je možné získat na adrese www.astasme.cz 
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty