Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Ze zasedání Výboru

20. 2. 2017 14:44

Zasedání Výboru 13. února 2017

Výbor pro práva dítěte Rady vlády ČR pro lidská práva (dále jen „Výbor“) přijal usnesení týkající se překladů obecných komentářů, které vydávají výbory OSN dohlížející na dodržování lidskoprávních úmluv. Výbor na své zasedání pozval zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva zdravotnictví, aby popsali kroky, které přijmou k naplnění usnesení vlády č. 1033 ze dne 23. listopadu 2016 týkající se sjednocení služeb pro ohrožené děti. Výbor se také zabýval nedostatečnou ochranou obětí trestných činů, nedostatečnou péčí o děti s těžkým postižením nebo závěry pracovní skupiny pro opatrovnické soudnictví.

Na zasedání Výboru byli pozváni náměstci tří ministerstev, kterým byl vládou uložen úkol ke sjednocení služeb pro ohrožené děti a k úpravě podmínek pro poskytování pobytových služeb těmto dětem. Usnesení vlády bylo přijato dne 23. listopadu 2016 s úkoly do 30. června 2017 a 31. října 2017. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Ministerstvo zdravotnictví (MZd) mají do 30. června 2017 navrhnout právní úpravu sjednocení služeb sociální prevence a navrhnout změnu příslušných zákonů. Z MPSV se dostavila náměstkyně Zuzana Jentschke Stöcklová s ředitelkou odboru ochrany práv dětí Jiřinou Kunáškovou. Za MŠMT se dostavil ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Petr Bannert. Za Ministerstvo zdravotnictví mluvila členka Výboru Štěpánka Tyburcová. Z diskuzí vyplynulo, že MPSV oslovilo MŠMT a MZd, aby se společně všichni zástupci sešli a dohodli další postup. Nyní se čeká na odpověď MŠMT, zda nominuje svého zástupce.

Nedostatečnou ochranu obětí trestných činů kritizovala ředitelka Dětského krizového centra paní Zora Dušková. Za problematické shledala zejména skutečnost, že dítě jako oběť musí samo aktivně žádat o svá práva. Ta by měla být garantována automaticky bez nutnosti podávat žádost. Na kritiku paní Duškové odpovídali zástupci z Ministerstva spravedlnosti, kteří považují současnou právní úpravu za dostatečnou.

Problematiku dětí s těžkým postižením (svalová dystrofie Duchenne/Becker) představily Jitka Reineltová a Markéta Vlčková z Parent Project, z. s. Školky a školy takové děti odmítají, v ČR se děti takto postižené dožívají polovičního věku než ve vyspělých západních zemích. Problém je způsobený nedostatečnými preventivními službami. Dalším problémem je nevyužívání financí školami.

Pracovní skupina na opatrovnické soudnictví představila Výboru své závěry.

Nakonec tajemnice Výboru uvedla několik informací o Výboru Rady Evropy pro práva dítěte (CAHENF), který má za úkol provádět Strategii Rady Evropy pro práva dítěte na roky 2016 – 2021.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty