Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Ze zasedání Výboru

26. 9. 2016 9:14

Zasedání Výboru 19. září 2016

Výbor pro práva dítěte Rady vlády ČR pro lidská práva na svém zasedání, konaném dne 19. září 2016, projednal několik témat z oblasti ochrany práv dětí. Opět se věnoval tématu ústavní výchovy, ale také se vrátil k otázce zálohového výživného a inkluzivního vzdělání. Výbor diskutoval i o nutnosti zpřístupnění Obecných komentářů Výborů OSN, zejména o překladech těchto dokumentů do českého jazyka, a o problematice uhrazování nákladů převozů dětí do zařízení ústavní a ochranné výchovy Policií ČR.

Na Výboru už podruhé vystoupil náměstek ministryně školství, mládeže a tělovýchovy pan V. Pícl, který mluvil o Koncepci řízení a rozvoje školských zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a preventivně výchovné péče zřizovaných MŠMT na období 2014 -2020.
Výbor se krátce seznámil s prací pracovní skupiny na opatrovnické soudnictví, která se sešla 12. srpna 2016 a opět se sejde 31. října 2016.
Další host Výboru, paní K. Jirková, ředitelka odboru na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV), sdělila Výboru, v jaké situaci se nyní nachází návrh zákona o zálohovém výživném a s jakými problémy se při podpoře tohoto návrhu setkává. Jako jednu z hlavních překážek nového zákona vidí nepochopení zálohového výživného.


Paní Š. Dušková z Fóra pro lidská práva představila Výboru nový Obecný komentář Výboru OSN pro práva osob s postižením, který vyšel na začátku září 2016. Tento Obecný komentář se týká inkluzivního vzdělávání a má tedy blízko k problematice, kterou se zabývá Výbor pro práva dítěte. Někteří členové Výboru by chtěli tento Obecný komentář co nejvíce zpřístupnit veřejnosti, a tak se začalo mluvit o možném překladu do českého jazyka, popř. o zveřejnění aspoň výtahu tohoto komentáře v českém jazyce. Výbor také prodiskutoval možnost překladu všech Obecných komentářů Výboru OSN pro práva dítěte.


Posledním tématem, probíraném na tomto zasedání, byla úhrada nákladů za policejní převoz dítěte zpět do zařízení ústavní a ochranné výchovy. Členové výboru nesouhlasí s povinností dítěte hradit tyto náklady, které vedou k zadluženosti těchto dětí při opuštění daných zařízení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X