Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Ze zasedání Výboru

14. 7. 2017 10:32

Zasedání Výboru 24. dubna 2017

Dne 24. dubna 2017 proběhlo zasedání Výboru pro práva dítěte, na kterém byl Výbor informován o vypracování Úvodní zprávy České republiky o plnění Opčního protokolu k Úmluvě o právech dítěte týkajícího se prodeje dětí, dětské prostituce a dětské pornografie, o přípravách na vystoupení České republiky na třetím kole univerzálního periodického přezkumu OSN, a o konání semináře k možnosti zřízení dětského ombudsmana na Úřadě vlády. Na zasedání byla opět probírána situace v oblasti sjednocení péče o ohrožené děti, lepší systematizace předkladů lidskoprávních dokumentů a otázka ochrany práv dětských obětí.

Výbor přijal na zasedání toto usnesení:
Výbor pro práva dítěte Rady vlády pro lidská práva (dále jen „Výbor“)

1) bere na vědomí informaci o organizaci dalšího semináře na téma možnosti zřízení instituce na ochranu práv dítěte,

2) současně vyzývá ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, aby Výbor neprodleně informoval o tom, v jakém termínu bude vládě České republiky předložena Analýza možností vytvoření institutu ochránce práv dětí v ČR (dále jen „Analýza“), pro jejíž předložení byl stanoven původní termín prosinec 2015, a Podnět Rady vlády České republiky pro lidská práva ke zřízení nezávislého monitorovacího mechanismu specializovaného na prosazování a ochranu práv dítěte ze dne 29. 6. 2015,

3) žádá ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, aby do výše uvedené Analýzy byla zapracována přibližná finanční náročnost obou dvou v Analýze zmíněných variant ukotvení této instituce, jejíž včlenění bylo Výborem požadováno již v dubnu 2016.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty