Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

19. 6. 2007 12:23

Dům národnostních menšin

Podpora zřízení Domu národnostních menšin v Praze (soubor 70 kB), usnesení vlády České republiky ze dne 25. ledna 2006 č. 92 (publikováno dne 31. 1. 2006)


Pražský magistrát dokončil opravu domu, který bude sloužit národnostním menšinám. V budově ve Vocelově ulici ve druhé městské části budou moci například prezentovat své národní kulturní tradice. Přestavba poměrně zchátralého objektu stála asi 35 milionů.
Zastoupení v Domu národnostních menšin budou mít Bulhaři, Maďaři, Němci, Poláci, Rusové, Řekové, Slováci, Srbové, Ukrajinci, Rusíni a Romové. Jejich tradice budou v těchto prostorách přiblíženy veřejnosti mimo jiné pořádáním výstav, koncertů a promítáním filmů, v domě by se měly konat také konference a semináře menšin.
Záměr na zřízení Domu národnostních menšin obsahuje pět let stará magistrátní koncepce. Budovu město získalo bezplatným převodem z Fondu dětí a mládeže. Díky vládní výjimce ji magistrát mohl pro menšiny využít.
Plány města ale zbrzdil restituční nárok, který byl na budovu vznesen. Soudní spor, který magistrát vyhrál, trval dva roky.
Na přestavbu domu přispěl 20 miliony korun stát, magistrát zaplatil 15 milionů. Provozovatelem bude městská příspěvková organizace Centrum sociálních služeb Praha.

Dům národnostních menšin v Praze bude slavnostně otevřen dne 21. června 2007

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X