Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

23. 2. 2012 7:58

Jednání Rady dne 20. února 2012

Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny se konalo dne 20. února 2012 pod vedením Karla Schwarzenberga, prvního místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí, jehož vláda jmenovala předsedou tohoto svého poradního orgánu v září loňského roku.
Před jednáním Rady proběhlo neformální setkání předsedy Rady se zástupci národnostních menšin, bulharské, chorvatské, maďarské, německé, polské, romské, rusínské, slovenské, srbské a ukrajinské, rovněž tak se zástupci běloruské a vietnamské komunity, za moderování zmocněnkyně vlády pro lidská práva.
Na programu jednání Rady byla mj. informace Ing. Stanislava Drápala, místopředsedy Českého statistického úřadu o aktuálním stavu zpracování sčítání lidu z března 2011, debata o případném členství nových menšinových komunit, o dotačních programech pro organizace příslušníků národnostních menšin a stavu novelizace zákona č. 128/2000 Sb., o obecním zřízení.
Velkou pozornost věnovali členové Rady prezentovaným předběžným výsledkům sčítání lidu, v první řadě interpretaci možnosti přihlášení se ke dvěma národnostním menšinám a důsledkům z toho plynoucím především na úrovni obecních zastupitelstev. Vedle samotných číselných údajů svědčících o poklesu počtu příslušníků většiny menšinových společenství byl rovněž diskutován význam počtu osob, které nedeklarovaly žádnou příslušnost (kategorie „nezjištěno“). Někteří zástupci národnostních menšin kritizovali skutečnost, že údaj o příslušnosti k národnostním menšinám nebyl povinný.
Příští jednání Rady je plánováno na květen 2012.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X