Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

4. 9. 2012 12:03

Vyhlášení výběrového dotačního řízení v programu podpory rozšiřování a přijímání informací v jazycích národnostních menšin na rok 2013

MINISTERSTVO KULTURY, ODBOR MÉDIÍ A AUDIOVIZE  vyhlašuje  výběrové dotační řízení pro rok 2013 v programu


podpory rozšiřování a přijímání informací v jazycích národnostních menšin či v převážné míře v jazycích národnostních menšin

Výběrové dotační řízení pro rok 2013 v programu podpory rozšiřování a přijímání informací v jazycích národnostních menšin se týká

a) periodického tisku vydávavydávaného v jazycích národnostních menšin či převážné míře v jazycích národnostních menšin (dále jen "tisk v jazycích národnostních menšin"),                                                 

b) rozhlasového a televizního vysílání v jazycích národnostních menšin či převážné míře v jazycích národnostních menšin ( dále jen „vysílání v jazycích národnostních menšin“ ).


Ad a)  periodický tisk vydávaný v jazycích národnostních menšin, který není vydáván za účelem dosažení zisku a je veřejně šířen na území České republiky. Dotace může být poskytnuta pouze na prokazatelné náklady spojené s jeho vydáváním nebo jeho rozšiřováním na území České republiky. V řízení se bude přihlížet ke snížení nákladovosti periodik prostřednictvím technických parametrů (např. ceny papíru, počtu vydaných a prodaných výtisků, distribuci ) ve srovnání s rokem 2012;

Ad b) jde o podporu rozhlasového a televizního vysílání v jazycích národnostních menši, které není provozováno za účelem dosažení zisku a je šířeno na území České republiky. Dotace může být poskytnuta pouze na prokazatelné náklady spojené s výrobou programů a jejich šířením na území České republiky.


Podmínky pro přihlašování projektů:

I. Všeobecná ustanovení

1. Výběrové dotační řízení je vypsáno v souladu a na základě

  • nařízení vlády č. 98/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 262/2005 Sb. a č.38/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky a způsob poskytování dotací ze státního rozpočtu na aktivity příslušníků národnostních menšin a na podporu integrace příslušníků romské komunity
  • zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů,
  • zákona č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
  • příkazu ministra kultury č. 27/2010.

2. Na dotaci není právní nárok.

3. Žadatel musí prokazatelně vykonávat činnost ve prospěch příslušníků národnostních menšin nejméně 1 rok.

Dotaci lze poskytnout pouze žadatelům, kteří nemají splatné závazky ve vztahu ke státnímu rozpočtu, ke státnímu fondu, zdravotní pojišťovně nebo rozpočtu územního samosprávného celku.

4. Dotaci lze poskytnout do výše 70 % celkového rozpočtu na schválený projekt.

5. Projekt musí být uskutečněn v kalendářním roce, ve kterém je dotace poskytnuta. V případě, že je projekt ukončen předčasně v průběhu roku, je příjemce povinen předložit údaje o finančním vypořádání dotace nejpozději do 30 dnů od jeho ukončení a vrátit finanční prostředky na účet, který bude sdělen Ministerstvem kultury.

6. Na jeden kalendářní rok může jeden žadatel předložit současně nejvýše tři projekty.

7. . Projekty vyhodnocuje výběrová dotační komise Ministerstva kultury a schvaluje ministr kultury. Výsledky, stejně jako další údaje o výběrovém dotačním řízení, Ministerstvo kultury zveřejní na svých internetových stránkách www.mkcr.cz .

8. Ministerstvo kultury si vyhrazuje právo zrušení tohoto řízení nebo změny a nebo doplnění podmínek tohoto programu v případě, že dojde k legislativním změnám.

9. Příjemce dotace je povinen postupovat v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění zákona č. 110/2007 Sb., pokud použije prostředky státního rozpočtu k úhradě zakázky, která je veřejnou zakázkou podle výše citovaného zákona.

10. Příjemce dotace je povinen dotaci vrátit, dojde-li k rozhodnutí podle § 7 zákona č. 215/2004 Sb., úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje.

11. Ministerstvo kultury je v odůvodněných případech oprávněn pozastavit proplácení dotace, a to zejména při porušení rozpočtové kázně ze strany příjemce dotace.


Přijímání žádostí a projektů

12. Žadatel zašle žádost o poskytnutí dotace Ministerstvu kultury v jednom písemném vyhotovení, včetně stanovených příloh na adresu: Ministerstvo kultury, odbor médií a audiovize, P.B. 74, Maltézské náměstí 1, 118 11 Praha 1- Malá Strana do 31.10.2012 (nebo osobně doručí do podatelny Ministerstva kultury do 31.10.2012 do 15.00 hodin) a zároveň v elektronické podobě, včetně všech kalkulací, v uvedeném termínu na elektronickou adresu blanka.bartikova@mkcr.cz.

Žádosti doručené po termínu (v případě doručení prostřednictvím pošty rozhoduje podací razítko pošty a u e-mailu datum zaslání) nebo neúplné nebudou do výběrového dotačního řízení zařazeny.

13. Žadatel k žádosti předloží vedle požadovaných příloh i doklad o zřízení / existenci bankovního účtu, na který by měla být dotace poukázána. ( ne starší než 3 měsíce. )

14. Projekt musí být zpracován dle podmínek stanovených Ministerstvem kultury a podán na formuláři žádosti o poskytnutí dotace, včetně všech předepsaných příloh, součástí žádosti musí být i celkový rozpočet projektu. Formuláře jsou k dispozici na internetových stránkách Ministerstva kultury www.mkcr.cz.

15. Veškeré změny vztahující se k žadateli nebo k projektu, které nastanou po podání žádosti, je žadatel povinen neprodleně písemně oznámit Ministerstvu kultury, na adresu uvedenou v bodě 12.

16. Dokumentaci připojenou k žádosti Ministerstvo kultury nevrací.

Periodický tisk

17. Výběrového dotačního řízení na vydávání tisku v jazycích národnostních menšin, může zúčastnit právnické i fyzické osoby pouze tehdy, předloží-li projekt na vydávání tiskoviny, která splňuje podmínky zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon), ve znění pozdějších předpisů.

18. Výběrové dotační řízení je určeno vydavatelům periodického tisku národnostních menšin, který není ziskový a není smluvně distribuován do prodejní sítě mimo území České republiky. Vydávaný titul musí být veřejně dostupný pro občany České republiky, příslušníky národnostních menšin i většinovou společnost.

19. Dotace na vydávání periodického tisku národnostních menšin může být poskytnuta pouze na prokazatelné výrobní náklady spojené s vydáváním národnostně menšinových tiskovin a distribuční náklady na rozšiřování těchto tiskovin na území České republiky po odečtení předpokládaných příjmů z prodeje titulu a s přihlédnutím k cenám obvyklým na trhu.

Rozhlasové a televizní vysílání

20. Výběrového dotačního řízení na podporu rozhlasového nebo televizního vysílání v jazycích národnostních menšin se mohou zúčastnit právnické i fyzické osoby oprávněné vykonávat činnost v oblasti rozhlasového a televizního vysílání dle zákona č. 231/2001 Sb. a které se ve své činnosti zaměřují na národnostně menšinovou činnost.

21. Projekty musí být zaměřeny na výrobu jednotlivých pořadů nebo cyklu pořadů v příslušném jazyce národnostní menšiny nebo pořadů o národnostních menšinách Televizním a rozhlasovým vysíláním se rozumí vysílání dle zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změněn dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.


Projekty přijaté do výběrového dotačního řízení posoudí dotační komise a výsledky Ministerstvo kultury zveřejní nejpozději do 31. března 2013 na svých internetových stránkách.                                         

Bližší informace poskytne  JUDr. Blanka Bartíková tel. 257 085 215, e-mail blanka.bartikova@mkcr.cz


Formulář projektu a rozpočet v příloze.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty