Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

11. 4. 2013 14:43

Druhý seminář o transparentnosti NNO

Dne 10. dubna 2013 se na Vysoké škole ekonomické v Praze konal v pořadí již druhý seminář s názvem „Transparentnost nestátních neziskových organizací jako prevence praní špinavých peněz a financování terorismu“ (první se konal dne 26. listopadu 2012). Seminář uspořádala Rada vlády pro nestátní neziskové organizace – Sekce pro lidská práva Úřadu vlády České republiky ve spolupráci s Národohospodářskou fakultou Vysoké školy ekonomické v Praze a Finančním analytickým útvarem Ministerstva financí České republiky.

Seminář se byl uspořádán jako jedno z opatření, kterými Česká republika reaguje na výtky k nedostatečné transparentnosti neziskových organizací Výboru MONEYVAL Rady Evropy, které Výbor shrnul ve své zprávě ze čtvrté hodnotitelské návštěvy v České republice. Cílem semináře bylo především informovat neziskový sektor o možnostech jeho zneužití pro praní špinavých peněz a financování terorismu a o povinnostech, plynoucích ze zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů. Seminář byl součástí dlouhodobých aktivit Rady vlády pro nestátní neziskové organizace a Sekce pro lidská práva Úřadu vlády České republiky, směřujících k posílení transparentnosti neziskového sektoru jako cesty k jeho rozvoji.

Na semináři vystoupili prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. vedoucí Katedry politologie Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze, Mgr. Jiří Tvrdý, zástupce ředitele Finančního analytického útvaru Ministerstva financí České republiky, PhDr. Radim Bureš z Transparency International – Česká republika, o.p.s., Bc. Lenka Kriegischová, studentka Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, Ing. Tomáš Otáhal, doktorand Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací, a Mgr. et. Bc. Adam Forst z Legislativního odboru Ministerstva spravedlnosti a JUDr. Hana Frištenská, tajemnice Rady vlády pro nestátní neziskové organizace.

Prezentace ze semináře Vám nabízíme ke stažení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie