Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

12. 12. 2011 8:11

Program EU "Základní práva a občanství"

Na základě rozhodnutí Rady 2007/252/SVV ze dne 19. dubna 2007 byl na období 2007–2013 zřízen zvláštní program „Základní práva a občanství“ (dále jen „Program“) jako součást obecného programu „Základní práva a spravedlnost“. Program slouží posilování prostoru svobody, bezpečnosti a práva v období let 2007-2013. Obecnými cíli Programu jsou:

  • Podpora rozvoje evropské společnosti založené na úctě k základním právům
  • Posílení občanské společnosti a podpora otevřeného, transparentního a pravidelného dialogu s ní s ohledem na úctu k základním právům;
  • Boj proti rasismu, xenofobii a antisemitismu a podpora lepšího mezináboženského a mezikulturního porozumění vyšší tolerance v rámci EU;
  • Zdokonalení kontaktů, výměny informací a jejich síťového sdílení mezi právními, soudními a správními autoritami a právními profesemi za účelem lepšího vzájemného porozumění.

Program je zaměřen na občany Evropské unie, občany zúčastněných zemí a občany třetích zemí legálně pobývajících na území Evropské unie, jakož i sdružení občanské společnosti a další skupiny aktivně podporující cíle Programu. Beneficienty finanční podpory v rámci tohoto Programu mohou být instituce a organizace veřejné či soukromé povahy, vysoké školy, výzkumné ústavy, nevládní organizace, celostátní, regionální a místní úřady, mezinárodní organizace a další neziskové organizace se sídlem v Evropské unii nebo v jedné z tzv. zúčastněných zemí. Orgánem, který Program spravuje, tj. přímá a posuzuje návrhy projektů, rozhoduje o poskytnutí podpory z Programu a sleduje realizaci projektů a použití poskytnutých prostředků, je Evropská komise.

Informace o Programu Evropská komise zveřejnila na této internetové stránce.

Za účelem provádění Programu přijímá Evropská komise roční pracovní programy blíže určující konkrétní cíle, tematické priority a popis doprovodných opatření. Roční pracovní programy stanoví též objem prostředků pro daný rok. Pracovní program pro rok 2012 byl Evropskou komisí přijat dne 7. prosince 2012 a bude v nejbližší době zveřejněn na výše uvedené internetové stránce.

Celkově budou v rámci Programu v roce 2012 k dispozici prostředky ve výši 15.300.000 EUR: 2.065.000 EUR je určeno na financování speciálních činností iniciovaných Evropskou komisí a bude rozděleno na základě veřejné soutěže. Prostřednictvím akčních a operačních grantů pak bude přerozděleno dohromady 13.235.000 EUR, z toho mezi žadatele poputuje 12.835.000 EUR a 400.000 EUR je vyhrazeno organizacím uvedeným v rozhodnutí Rady 2007/252/SVV (tj. Konferenci evropských ústavních soudů a Sdružení státních rad a vrchních správních soudů Evropské unie).

Podrobnější informace viz připojené dokumenty.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie