Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

31. 5. 2019 13:09

Výroční zpráva o činnosti Rady vlády pro nestátní neziskové organizace v roce 2018

Rada vlády pro nestátní neziskové organizace se sešla v roce 2018 v termínech 5. března, 17. května a 10. záři. V mezidobí se plněním úkolů plynoucí ze strategického dokumentu „Státní politika vůči nestátním neziskovým organizacím na léta 2015 až 2020“ zabývaly Výbor pro Evropskou unii a Výbor pro legislativu a financování při Radě vlády pro nestátní neziskové organizace.

Členům RVNNO byl na březnovém zasedání představen návrh pracovního znění Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy (dále jen „Zásady“), jejichž změnu si vyžádala novela zákona č. 2018/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla). Dále byl prezentován návrh mechanismu globálních grantů pro nestátní neziskové organizace v budoucím programovém období ESIF po roce 2020.

Na květnovém zasedání RVNNO bylo prezentováno vypořádání připomínek k materiálu Zásady. Členové RVNNO dále schválili návrh Hlavních oblastí státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím pro rok 2019 (dále jen „Hlavní oblasti“) a doporučili materiál po ukončení připomínkového řízení předložit vládě. Materiál Hlavní oblasti byl rozšířen o odhad objemů finančních prostředků na jednotlivé dotační programy. Členům RVNNO byla zástupci společnosti EEIP, a.s. prezentována závěrečná zpráva projektu Firemní dárcovství v České republice – Vývoj, současný stav a překážky rozvoje jeho jednotlivých forem. Možná opatření státu vedoucí k podpoře rozvoje firemního dárcovství jsou obsažena v materiálu „Návrh podpory firemního dárcovství“, který byl rozeslán do připomínkového řízení a poté bude předložen vládě ČR. V souvislosti s firemním dárcovstvím členové RVNNO také vyzvali vládu, aby neprodleně systémově řešila darování a distribuci potravin v návaznosti na nabytí účinnosti novely zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

Hlavním tématem zasedání RVNNO v září 2018 byly financování nestátních neziskových organizací, termín vyhlašování dotačních řízení a materiál Rozbor financování nestátních neziskových organizací z veřejných rozpočtů v roce 2016 (dále jen „Rozbor“). Rozbor byl vládou schválen dne 15. srpna 2018, usnesením č. 532. Vzhledem k návrhu provázanosti Rozboru s Integrovaným informačním systémem Státní pokladny nebylo v roce 2018 zadáno zpracování Rozboru za rok 2017.

Bližší informace o aktivitách naleznete v přiloženém souboru.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie