Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zápisy ze schůzí

15. 4. 2010 14:52

19. ledna 2010

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 19. ledna 2010

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina
Hosté: Ing. M. Šedivý

Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Výbor“) řídila jeho předsedkyně Mgr. Pavlína Kalousová.



PROGRAM SCHŮZE:

1) Zahájení a schválení programu
      - K
ontrola úkolů z posledního jednání

2) Informace z jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (JUDr. H. Frištenská)

3) Informační blok
      - 
Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy
      - 
Rozbor financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtu v roce 2008
      - 
Věcný záměr zákona o statusu veřejné prospěšnosti

4) Návrh zákona o dobrovolnictví a dobrovolnické službě (pracovní verze, JUDr. L. Deverová)

5) Informace o novele zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách (garant: Ing. Mgr. O. Haičman)

6) Informace o novela zákona č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností (garant: Ing. O. Haičman)

7) Informace o novele zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech

8) Nadační investiční fond – dopady finanční krize na nadace a nadační fondy
      - 
Informace o jednání pracovní skupiny (garant: Mgr. P. Kalousová)

9) Věcný záměr zákona o provozování sázkových a jiných podobných her a zákona o změně některých souvisejících předpisů
      - 
Informace o jednání pracovní skupiny (garant: Mgr. P. Kalousová)

10) Plán legislativních prací vlády na rok 2010 (Mgr. M. Šrámková)

11) Operativa sekretariátu

12) Různé



Ad 1) Zahájení a schválení programu. Kontrola úkolů z posledního jednání

Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně Mgr. Pavlína Kalousová, která přivítala přítomné členy a hosty, seznámila je s programem jednání a shrnula zápis z jednání minulého. Mgr. P. Kalousová uvedla, že se z programu jednání stahuje bod 4) – Návrh zákona o dobrovolnictví a dobrovolnické službě a bod 8) Nadační investiční fond – dopady finanční krize na nadace a nadační fondy. Členové Výboru se změnou programu souhlasili a nikdo neměl připomínky k minulému zápisu. 

ZÁVĚR:

Výbor bere na vědomí splnění úkolů z minulého jednání a souhlasí s programem jednání.



Ad 2) Informace z jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

JUDr. H. Frištenská informovala o jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Rada“), která se konala dne 3. prosince 2009. Rada projednala a souhlasila mimo jiné s následujícími návrhy:

1) změna statutu Rady a nové složení Rady, kdy jednotlivé resorty budou zastoupeny svými náměstky a stálými zástupci

2) nahrazení současného zástupce NNO v Řídícím a koordinačním výboru - Ing. P. Oriniakovou a jejího zástupce Ing. I. Kaplana novými zástupci neziskového sektoru

3) způsob uzavírání dohod mezi krajskou samosprávou a neziskovým sektorem.  

JUDr. H. Frištenská dále uvedla, že v současné době probíhá nominace nových zástupců neziskového sektoru do Řídícího a koordinačního výboru, termín je do konce ledna 2010.


ZÁVĚR:

Výbor bere na vědomí informaci z jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace.



Ad 3) Informační blok

K informačnímu bloku JUDr. H. Frištenská uvedla:

1) Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy - po rozsáhlém připomínkovém řízení se nepodařilo vypořádat zásadní připomínky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva kultury. Materiál byl předložen s rozporem na jednání vlády dne 11. ledna 2010. Projednávaný bod byl přerušen se závěrem, že proběhnou schůzky M. Kocába s příslušnými ministry.

2) Rozbor financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2008 (dále jen „Rozbor“) - první verze materiálu byla předložena na jednání vlády dne 11. ledna 2010. Z důvodu uvedení nesprávných údajů o poskytnutých dotacích Ministerstva práce a sociálních věcí byl Rozbor vrácen k dopracování a znovu předložení vládě s termínem 28. 2. 2010.

3) Věcný záměr zákona o organizacích se statusem veřejné prospěšnosti byl dokončen v závěru roku 2009 a předán do legislativního procesu. V současné době materiál prochází jednotlivými komisemi Legislativní rady vlády a následně bude projednán vládou. 

ZÁVĚR:

Výbor bere na vědomí informace o Zásadách vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy, Rozboru financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2008 a věcném záměru zákona o statusu veřejné prospěšnosti.



Ad 5) Informace o novele zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách

Mgr. M. Šrámková informovala o aktuální situaci týkající se novely zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách. Zástupci Ministerstva vnitra, kteří předmětnou novelu zpracovávají, se dosud nevypořádali s připomínkami zpracovanými pracovní skupinou Výboru a sekretariátem RVNNO. Termín pro předložení novely zákona vládě byl odložen do 31. března 2010. Jakmile upravený návrh sekretariát RVNNO obdrží, rozešle jej pracovní skupině Výboru, která se novelou zákona o veřejných sbírkách zabývá.

ZÁVĚR:

Výbor bere na vědomí informace o novele zákona č. 117/2001 Sb., o veřejně prospěšných sbírkách.



Ad 6) Informace o novela zákona č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností

Ing. Mgr. O. Haičman seznámil přítomné s novelou zákona č. 3//2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností, která bude předložena vládě. Jedná se o původní novelu z loňského roku, která byla v květnu 2009 stažena z jednání vlády a na jejíž přípravě se podílela pracovní skupina církevních neziskových organizací. Aktuální znění novely je dle předkladatele (Ministerstva kultury) přepracováno, resp. zapracovány připomínky jednotlivých komisí Legislativní rady vlády. Legislativní rada vlády projednala tuto novelu na svém lednovém jednání a vrátila ji předkladateli k dopracování ve smyslu připomínek Legislativní rady vlády.

ZÁVĚR:

Výbor bere na vědomí informace o novele zákona č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností.



Ad 7) Informace o novele zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech

JUDr. H. Frištenská informovala o aktuálním stavu projednávání novely zákona  č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech. Materiál úspěšně prošel Petičním výborem Poslanecké sněmovny, ale zatím stále není zařazen na jednání Poslanecké sněmovny.

ZÁVĚR:

Výbor bere na vědomí informace o stavu projednávání novely zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech.



Ad 9) Věcný záměr zákona o provozování sázkových a jiných podobných her a zákona o změně některých souvisejících předpisů

Mgr. P. Kalousová informovala, že v současné době existuje několik legislativních úprav v oblasti loterií a jiných her. Na základě této skutečnosti svolal předseda Legislativní rady vlády pracovní skupinu, která se těmito návrhy zabývala. Do pracovní skupiny však nebyli přizváni ani členové Výboru, ani pracovníci ministra pro lidská práva, řestože o to usilovali. Výstupem pracovní skupiny je pozměňovací návrh k návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných hrách, který obsahuje několik zásadních témat:

1) videoloterijní terminály a jejich povolování obcemi

2) charitní hry

3) odvody na veřejně prospěšné účely u některých subjektů zvýšeny z 6 % na 10 %

4) možný okruh příjemců odvodů na veřejně prospěšné účely rozšířen o kraj, obec, zdravotnické zařízení a občanská sdružení, která jsou založena za účelem pomoci krajanům v zahraničí

5) způsob využití výtěžku a jeho zveřejnění

6) zamezení majetkového propojení příjemců odvodů na veřejně prospěšné účely a provozovatelů loterií

Fórum dárců k tomuto návrhu připravilo připomínky, které byly zaslány ministrovi pro lidská práva.

ZÁVĚR:

Výbor bere na vědomí informace o novele zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných hrách a bude problematiku loterií nadále sledovat.



Ad 10) Plán legislativních prací vlády na rok 2010

Mgr. M. Šrámková informovala členy o vládou schváleném Plánu legislativních prací vlády na rok 2010.  Mgr. P. Kalousová doplnila, že pro nadcházející období je prioritou Výboru dokončit práce na rozpracovaných legislativních návrzích a aktuálně řešit témata, která se objeví.

ZÁVĚR:

Výbor bere na vědomí informaci o Plánu legislativních prací vlády na rok 2010 a v rámci monitoringu legislativy bude legislativní návrhy týkající se neziskového sektoru nadále sledovat.



Ad 12) Různé

JUDr. M. Ronovská uvedla, že Evropská unie očekává od členských států reakci na vznikající statut Evropské nadace. Dále zmínila, že by bylo vhodné evropské legislativní materiály týkající se neziskového sektoru archivovat, event. zpřístupnit na webových stránkách Rady.

Mgr. P. Kalousová uvedla, že na základě podnětů Asociace nestátních neziskových organizací v ČR bude zpracován tzv. etický kodex člena Výboru Rady a monitorovacích výborů, reprezentujících neziskový sektor a další nevládní organizace, a který poté projednají jednotlivé Výbory a Rada.

Ing. M. Berdychová informovala členy o připravované akci „Týdny pro neziskový sektor“, který připravuje Asociace nestátních neziskových organizací v ČR se svými partnery a bude probíhat na přelomu února a března 2010.



Příští schůze Výboru se bude konat dne  16. 3. 2010 v 10:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.



Mgr. Pavlína Kalousová
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X