Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zápisy ze schůzí

18. 1. 2010 15:50

26. října 2009

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 26. října 2009

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina
Hosté: Ing. A. Beránková, Mgr. R. Jiránek, JUDr. F. Partík, Mgr. L. Štanderová, Mgr. Z. Šrámková, Mgr. C. Walek
 
Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Výbor“) řídila jeho předsedkyně Mgr. Pavlína Kalousová.
 
Program schůze:
 
1) Zahájení a schválení programu. Kontrola úkolů z posledního jednání
2) Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy
3) Návrh zákona o dobrovolnictví a dobrovolnické službě (pracovní verze)
4) Informace o novele zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách (garant: Ing. O. Haičman)
5) Informace o novele zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech (garant: JUDr. L. Deverová)
6) Informace o novele zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech (garant: Mgr. P. Kalousová)
7) Informace o novele zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů
8) Věcný záměr zákona o provozování sázkových a jiných podobných her a zákona o změně některých souvisejících předpisů (garant: Mgr. P. Kalousová)
9) Operativa sekretariátu
10) Různé



Ad 1)
Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně Mgr. Pavlína Kalousová, která přivítala přítomné členy a hosty, seznámila je s programem jednání a shrnula zápis z jednání minulého. Mgr. P. Kalousová uvedla, že úkol týkající se problematiky správního řádu a dotačních výběrových řízení byl přesunut na další jednání Výboru. Na dotaz předsedkyně neměl nikdo připomínky k minulému zápisu.
 
Závěr:
Výbor bere na vědomí splnění úkolů z minulého jednání a souhlasí s programem jednání.



Ad 2)
JUDr. H. Frištenská informovala o přípravě novely Zásad pro poskytování dotací ze státního rozpočtu NNO ústředními orgány státní správy. Na základě aktuální potřeby změny procesu poskytování dotací NNO a v souladu se stanoviskem předsedy vlády zpracovává Sekretariát RVNNO příslušný materiál. Cílem je zejména zrychlení dotačního procesu, limitování poskytování dotací konkrétním termínem, uvolňování dotací v maximálně ve 2 splátkách, povinnost NNO vést podvojné účetnictví. JUDr. H. Frištenská uvedla, že novela Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu NNO ústředními orgány státní správy bude předložena Radě vlády pro NNO na jednání 3. 12. 2009, poté proběhne připomínkové řízení a do konce roku bude předána do  vládní agendy. V případě, že se nepodaří vypořádat zásadní připomínky resortů, bude materiál předložen vládě s rozporem.
 
Závěr:
Výbor bere na vědomí informaci o přípravě novely Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu NNO ústředními orgány státní správy.



Ad 3)
Mgr. R. Jiránek informoval přítomné o stavu přípravy zákona o dobrovolnictví a dobrovolnické službě. Uvedl, že dosud proběhlo vnitroresortní připomínkové řízení (srpen 2009) a termín předložení vládě je posunut do 30. listopadu 2010. Mgr. R. Jiránek dále uvedl, že do konce února 2010 proběhne meziresortní připomínkové řízení a poté bude materiál dopracován. Důvodem zpracování nového zákona je společenská potřeba právní úpravy, která by se týkala dobrovolnictví v celé jeho šíři a byla tak vyjádřena podpora všem možným formám dobrovolnické činnosti. Cílem je také ukotvení obecně využitelného pojmu „dobrovolnictví“ v rámci právního řádu České republiky.
 
Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o přípravě nového zákona o dobrovolnictví a dobrovolnické službě.



Ad 4)
             
JUDr. F. Partík představil členům Výboru novelu zákona o veřejných sbírkách, jak ji připravilo Ministerstvo vnitra. Uvedl nejdůležitější změny:
a) úprava definice veřejné sbírky,
b) pouze právnická osoba může konat veřejnou sbírku,
c) zůstává oznamovací princip,
d) veřejná sbírka může být konána také na dobu neurčitou,
e) v případě krátkodobých sbírek konaných prostřednictvím pokladniček není třeba bankovní účet,
f) náklady na konání sbírky nesmí přesáhnout 5 % hrubého výtěžku sbírky,
g) sjednocení vyúčtování s kalendářním rokem,
h) nové jsou upravena sankční ustanovení (ještě nejsou v definitivní podobě).
Ing. O. Haičman zmínil, že existovalo 5 priorit:
1) konání sbírky na dobu neurčitou (návrh obsahuje)
2) rozlišení přímých, nepřímých a režijních nákladů (návrh neobsahuje)
3) možnost zrychlení schválení sbírky – notifikační proces (návrh neobsahuje)
4) nové způsoby sbírky (návrh obsahuje)
5) zjednodušení procesu při konání sbírky pokladničkami (návrh obsahuje).
JUDr. F. Partík uvedl, že z jednání, které se konalo v červenci 2009 se zástupci Výboru pro legislativu a financování, vzešly 2 varianty. A vedení Ministerstva vnitra vybralo variantu užší, navazující na návrh novely zákona o veřejných sbírkách, který byl předkládán v roce 2006.
Ing. O. Haičman zmínil, že došlo ke zpřísnění definice veřejné sbírky a v tomto znění je velmi problematická. JUDr. F. Partík odpověděl, že nepovažuje definici za zpřísněnou, cílem formulace „veřejnou sbírkou je výzva k poskytnutí dobrovolných peněžitých příspěvků…“ bylo postihnout tzv. „černé sbírky“. K problematice vyjmutí nadací a nadačních fondů z režimu zákona o veřejných sbírkách uvedla Mgr. L. Štanderová, že Ministerstvo vnitra nevidí důvod, aby na tyto právnické osoby bylo pohlíženo jinak, než na další subjekty, které provádějí veřejné sbírky. Podrobnější vysvětlení obsahuje důvodová zpráva k předkládanému návrhu. Mgr. P. Kalousová se zeptala, z jakého důvodu návrh nestanovuje  vyšší procento na úhradu nákladů spojených s konáním sbírky, event. rozlišení na přímé, nepřímé a režijní náklady. JUDr. F. Partík odpověděl, že předkladatel považuje stanovené procento za dostatečné a resort nemá žádné informace o tom, že by toto procento nebylo dostatečné. Resort vycházel z podkladů dodaných krajskými úřady. PhDr. B. Šrámková uvedla, že již v pracovní skupině k původnímu návrhu novely zákona o veřejných sbírkách (2006) se vedla diskuse o výši tohoto procenta. Mgr. P. Kalousová zmínila problematiku výkladu veřejně prospěšného účelu, jak je uveden v ustanovení § 1 zákona o veřejných sbírkách s tím, že by bylo možné využít formulaci uvedenou ve věcném záměru zákona o statusu veřejné prospěšnosti. PhDr. B. Šrámková uvedla, že v předložené novele chybí tzv. benefiční aukce.
 
Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o novele zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách. Sekretariát RVNNO shromáždí připomínky k této novele a ve spolupráci s pracovní skupinou Výboru jejich konečné znění zašle přítomným zástupcům Ministerstva vnitra, a to do 15. listopadu 2009. Další jednání se zástupci Ministerstva vnitra proběhne v druhé polovině listopadu 2009.



Ad 5)
JUDr. H. Frištenská informovala o novele zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech. Novela je v současné době stále v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, ale dosud nebyla projednána.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o novele zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech.



Ad 6)
JUDr. H. Frištenská seznámila přítomné členy s stavem projednávání novely zákona  č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech. Materiál prošel dvěmi komisemi Legislativní rady vlády, a to komisí pro finanční právo a komisí pro soukromé právo. V průběhu projednávání vzešel z pracovních komisí a odboru vládní legislativy zásadní návrh, aby připravená novela nerušila ustanovení § 22. Mgr. C. Walek uvedl, že i ministr M. Kocáb je tomuto návrhu nakloněn, event. zvažuje návrh na určení pevně stanoveného procentního podílu, který smějí nadace použít pro svoje režijní náklady. Mgr. P. Kalousová zmínila, že aplikace ustanovení § 22 nemá ve vztahu k hospodárnosti činnosti nadace nebo nadačního fondu žádný význam, navíc zákon sám nedodržení tohoto pravidla nepostihuje žádnou sankcí. V některých případech jsou nadace povinny chovat se tak, že náklady na správu nadace překročí (např. při poškození nemovitého majetku v důsledku havárie, povodně, apod.). Mgr. P. Kalousová dále uvedla, že se domnívá, že i po zrušení ustanovení § 22 je možné nadace i nadační fondy efektivně kontrolovat, jsou totiž podrobeny ročnímu finančnímu auditu a jsou také kontrolovány svými dárci podle smluv, na jejichž základě jsou dary nadacemi spravovány.
 
Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o stavu projednávání novely zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech.



Ad 7)
K novele zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, uvedla Mgr. P. Kalousová, že Výbor by měl sledovat přípravu novely tohoto zákona. J. Svobodová uvedla, že na webových stánkách Ministerstva financí (www.mfcr.cz) jsou informace k reformě veřejných financí.
 
Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o přípravě novely zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, a bude oblast daňové problematiky ve vztahu k neziskovému sektoru sledovat.




Ad 8)
Mgr. P. Kalousová uvedla, že v současné době existuje několik legislativních úprav oblasti loterií a jiných her. Nejnovějším je poslanecká návrh C. Svobody, M. Šojdrové, J. Carbola, L. Hovorky, J. Kasala a J. Grůzy, který novelizuje zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných hrách. Obsahem tohoto návrhu je mimo jiné zákaz reklamy na hazard, fixace odvodů na veřejně prospěšné účely jednotným procentem a správa odvodů (z některých her) je svěřena Státnímu fondu kultury. Mgr. P. Kalousová zmínila, že v takovém případě by došlo k neúměrnému rozdělení prostředků z odvodů na kulturní aktivity a ostatní veřejně prospěšné účely (ekologii, lidská práva, sociální a zdravotní oblast, prevence sociálně patologických jevů a práce s mládeží). Dále navrhla, že odvody na veřejně prospěšné účely by mohla spravovat na základě tendru vybraná nadace, která hospodaří s prostředky z NIF, protože tyto nadace mají zpřísněný režim kontroly hospodaření. Připomínky k výše zmíněnému poslaneckému návrhu byly zaslány ministru M. Kocábovi.
 
Závěr:
Výbor bere na vědomí informace novele zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných hrách.



Příští schůze Výboru se bude konat dne  19. 1. 2010 ve 13:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.



Mgr. Pavlína Kalousová
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X