Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

29. 1. 2019 13:33

„Mám na stole dva projekty porodních domů“, řekl na jednání Rady vlády pro rovnost žen a mužů její předseda Andrej Babiš

V pondělí 28. ledna 2019 zasedla Rady vlády pro rovnost žen a mužů, které předsedá premiér Andrej Babiš.

Na minulém jednání Rady vlády pro rovnost žen a mužů jste mi dali úkol podpořit porodní domy. Mám na stole dva projekty – jeden u Apolináře a druhý v Thomayerově nemocnici. Budeme se snažit, aby se to povedlo,“ shrnul premiér plnění svých úkolů od Rady.

Rada dále projednala ratifikaci tzv. Istanbulské úmluvy. Pro potřebnost se vyjádřila i hostka jednání, Taťána Gregor Brzobohatá, ambasadorka Cílů udržitelného rozvoje OSN za Českou republiku, předsedkyně správní rady Nadace Krása pomoci.

„Podpoře ratifikace Istanbulské úmluvy se věnuji již delší dobu. Kolem úmluvy se již několik měsíců vedou v médiích velmi široké diskuse, je publikována řada mýtů a dezinformací. Ráda bych apelovala nejen na pana premiéra, ale na celou vládu, aby těmto nátlakům odolávali a ratifikaci Istanbulské úmluvy podpořili,“ řekla Taťána Gregor Brzobohatá.  Na jednání uvedla ukázku z dokumentů Z lásky nenávist, které jsou výpovědí skutečných příběhů obětí domácího násilí. 

Představené byly souhrnné zprávy za rok 2018 týkající se plnění akčních plánů týkající se domácího násilí a vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích.

Branislava Marvánová Vargová, předsedkyně Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách, informovala o tvorbě návrhu nového Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2019 – 2022. Ten by měl být vládě předložen do konce dubna 2019.

Na zasedání byl prostor věnován i diskusi o podpoře neziskových organizací ze strany státu i zkušenostem s realizací genderových auditů a sdílení dobré praxe v této oblasti. V tuto chvíli genderový audit realizovalo 8 rezortů. 3 další, včetně ÚV ČR, chystají realizaci auditu v roce 2019.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie