Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

2. 4. 2020 17:35

Generální tajemnice Rady Evropy: Koronavirová opatření prohlubují problém domácího násilí

Podle generální tajemnice Rady Evropy Mariji Pejčinović Burić se v posledních týdnech množí zprávy, že ženy a děti v členských státech jsou ve větším ohrožení domácím násilím než obvykle. Rada Evropy nabízí členským státům platformu k výměně informací o domácím násilí a sdílení osvědčených postupů v jeho prevenci.

Generální tajemnice Rady Evropy Marija Pejčinović Burić

Generální tajemnice Rady Evropy Marija Pejčinović Burić svolala zkraje týdne tiskovou konferenci, na které upozornila, že v důsledky výjimečných opatření v evropských státech roste hrozba domácího a genderově podmíněného násilí. „Z členských zemí chodí v posledních týdnech již zprávy, že ženy a děti jsou v těchto dnech ve větším ohrožení než obvykle,“ varovala Pejčinović Burić.

Zprávy z Francie naznačují, že řadě žen se nepodařilo dovolat na linku pomoci kvůli stávajícím omezením. V Dánsku se zvýšil počet žen hledajících útočiště v ženských azylových domech.

Kromě rostoucího rizika násilí může současná krize poškodit ženy i ekonomicky a ohrozit tak významně jejich finanční nezávislost. Ta je přitom často skloňována jako důležitá podmínka v účinné prevenci domácího násilí. 

Podle tajemnice bylo v posledním období přijato až čtyřikrát méně tísňových hovorů, než je běžné, současně s tím ale v celé Evropě vzrostl počet bezprostředních hlášení příslušným organizacím, které se věnují práci s oběťmi domácího násilí. To by podle generální tajemnice mohlo znamenat, že pachatelé účinně brání obětem, aby vyhledaly pomoc telefonicky.

Rada Evropy se sídlem ve Štrasburku má za úkol sledovat lidská práva ve svých 47 členských státech (kromě zemí EU sem patří Švýcarsko, Rusko, Turecko, Ukrajina a Ázerbájdžán). Generální tajemnice na tiskové konferenci ještě dodala, že Rada Evropy nabízí členským státům platformu k výměně informací o domácím násilí a sdílení osvědčených postupů v jeho prevenci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie