Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 10. 2016 14:16

Na zasedání Rady vlády pro rovnost žen a mužů byla představena Zpráva muži a násilí v České republice

V pátek 21. října 2016 proběhlo ve Strakově akademii letos třetí zasedání Rady vlády pro rovnost žen a mužů (dále jako „Rada“). Jednání Rady vedl její předseda, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, Jiří Dienstbier.

Rada se na úvod zaměřila na shrnutí úkolů zadaných na minulém zasedání a zhodnocení jejich plnění. Dále byla pozornost věnována shrnutí činnosti sekretariátu od jejího posledního jednání.

Zasedání Rady vlády pro rovnost žen a mužů

Na jednání Rady byla dále prezentována činnost kanceláře Veřejné ochránkyně práv v oblasti rovnosti žen a mužů a potírání diskriminace na základě pohlaví. V rámci tohoto bodu byla představena výroční zpráva Veřejné ochránkyně práv o ochraně před diskriminací za rok 2015, výsledky spolupráce na projektu Genderové informační centrum NORA k nerovnému odměňování, výstupy konference na téma gender ve vzdělávání a nové Standardy pro tělesa pro rovné zacházení.

Rada se dále zabývala vyhodnocením činnosti Ministerstva zemědělství v oblasti rovnosti žen, zejména plněním Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020 (dále jen „Strategie“).

Během jednání byla členům a členkám Rady také představena analýza organizace Fórum 50 % k zastoupení žen a mužů v senátních a krajských volbách.

Rada zároveň vyjádřila znepokojení nad vypuštěním některých úkolů v Aktualizovaných opatřeních Priorit a postupů vlády při prosazování rovnosti žen a mužů na rok 2016 v gesci Ministerstva financí během projednávání materiálu na schůzích vlády. Rada proto vyzvala Ministerstvo financí, aby na příštím zasedání Rady informovalo o plánovaných opatřeních za účelem naplňování Strategie.

Zpráva Muži a násilí v ČR

V rámci bodu, kdy jednotlivé výbory a pracovní skupiny Rady informovali o svých aktuálních aktivitách, představila Pracovní skupina Muži a rovnost žen a mužů členům a členkám Rady zprávu „Muži a násilí v České republice“.  Zpráva se snaží poukázat na násilí jako na specificky mužský fenomén. Věnuje se proto oblastem, ve kterých je užitečné tematizovat muže a mužství zejména v souvislosti s fyzickým násilím, jež jsou často svázány s genderovými nerovnostmi.

Oficiální statistiky podle Kristýny Pešákové, spoluautorky a editorky Zprávy, ukazují, že muži jednoznačně dominují ve všech sledovaných oblastech kriminality. Co se týče celkové kriminality v České republice, muži tvoří více jak 85 % pachatelů trestné činnosti, u sexuálně motivovaného násilí (na ženách i dětech) jsou pachateli dokonce ve více jak 90 % případů. Zpráva představuje širší souvislosti tohoto problému. Na mužské násilí má vliv např. socializace, která je často s násilím spojená, nebo také kulturní vzorce, jež za některých okolností násilné jednání mužů podporují.

Obětmi násilí se muži stávají nejčastěji ze strany jiných mužů, obvykle na veřejnosti a v rámci mužských kolektivů. V soukromí jsou často muži jako oběti skrytou skupinou, protože ze strany okolní společnosti i jich samých je tato role v rozporu s obecně přijímanou představou mužství. Nesnadnost přiznání vlastní zranitelnosti pak vede k tomu, že o násilí neinformují, případně si ho ani neuvědomují. „Nejčastější reakcí je přizpůsobení se situaci a její bagatelizace,“ uvedla členka pracovní skupiny Kristýna Pešáková.
Více informací ke Zprávě >>


Rada vlády pro rovnost žen a mužů je poradním orgánem vlády pro oblast rovnosti žen a mužů. Předsedou Rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Kromě jednotlivých resortů jsou v radě zastoupeny i příslušné nestátní neziskové organizace, sociální partneři a odbornice a odborníci z akademické obce a občanské veřejnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X