Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

15. 4. 2020 16:09

Perspektiva žen je v rozhodovacích pozicích a politice klíčová

Výbor pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích se v posledních dnech zabýval otázkou obsazování poradních orgánů vlády k přijímání opatření v návaznosti na pandemii COVID-19 a k řešení následného hospodářského útlumu. Přijal podnět, v kterém upozorňuje na nízké zastoupení žen ve vznikajících poradních orgánech vlády.

Výbor připravil a dne 15. dubna schválil per rollam Podnět k obsazování poradních orgánů vlády k přijímání opatření v návaznosti na pandemii COVID-19 a následnou ekonomickou situaci. Podnět obsahuje doporučení členkám a členům vlády usilovat při obsazování poradních orgánů vlády k přijímaní opatření v návaznosti na pandemii COVID-19 a následnou ekonomickou situaci o vyrovnané zastoupení žen a mužů.

Výbor považuje za důležité při sestavování poradních orgánů vlády dbát na aktivní prosazování vyrovnaného zastoupení žen a mužů, neboť při rozhodování v oblasti ekonomických opatření, strategických hospodářských plánů či systémových reforem a veřejných investic je nezbytné zohledňovat perspektivu celé společnosti.

Ženy tvoří jednu polovinu společnosti a také přibližně polovinu veřejnosti s vysokoškolským vzděláním. Ženy a muži mají často odlišné zkušenosti a mohou nabízet odlišné perspektivy. Zároveň výzkumy a praxe dokládají, že rozmanité týmy pracují výkonněji, efektivněji a inovativněji než kolektivy homogenní, kde je významně zastoupena pouze jedna skupina, neboť dokáží jako celek lépe postihovat složité a komplexní jevy ve společnosti.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie