Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

7. 12. 2018 16:15

Poslední letošní zasedání Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách

Ve čtvrtek 6. prosince 2018 se sešel k jednání Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách (dále jen „Výbor“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů (dále jako „Rada vlády“). Jednalo se o čtvrté, a tedy poslední, zasedání v tomto roce.

V úvodu setkání proběhla diskuze ohledně návrhu nového místopředsedy Výboru. Jako nový místopředseda byl navržen J. Potměšil. Na setkání proběhlo vyhodnocení Plánu činnosti Výboru na rok 2018 a schválení Plánu činnosti Výboru na rok 2019.

Výbor se v dalším roce zaměří na následující témata: Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí (dále jako „Istanbulská úmluva), děti jako osoby ohrožené domácím násilím a prevence sexuálního násilí.

V rámci schválení plánu činnosti na rok 2019 Výbor odhlasoval také usnesení, v rámci kterého zřídil Pracovní skupinu pro práci s dětmi ohroženými násilím v rodině. Na jednání se dále diskutovaly aktuální informace o postupu při ratifikaci Istanbulské úmluvy a související aktivity Úřadu vlády ČR a neziskových organizací pracujících s oběťmi domácího a genderově podmíněného násilí. Výbor k tomuto bodu přijal usnesení, v rámci kterého doporučil Ministerstvu spravedlnosti ve spolupráci se sekretariátem Rady vlády provést revizi překladu Istanbulské úmluvy do českého jazyka a sekretariátu Rady vlády pokračovat v osvětových aktivitách o obsahu Istanbulské úmluvy a také zajistit překlad a šíření brožury Rady Evropy "The Council of Europe Convention on Preventing and Combating Violence against Women and Domestic Violence (Istanbul Convention): Questions and answers". V dalších bodech byl Výbor informován o aktuálním stavu příprav Souhrnné zprávy za rok 2018 o plnění Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 – 2018, navazujícího Akčního plánu a Standardů kvality specializovaných služeb pro oběti domácího a genderově podmíněného násilí.

Po samostatném jednání Výboru následovalo ještě společné jednání s Výborem pro práva dítěte při Radě vlády pro lidská práva, v rámci kterého se řešila průniková témata. Výbory diskutovaly například aktuální návrhy na změny v oblasti psychiatrické péče, systémový rozvoj a podporu nástrojů sociálně-právní ochrany dětí či přístup zranitelných osob ke spravedlnosti.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie