Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

2. 12. 2019 19:16

Proběhl mezinárodní workshop zabývající se využitelností platových registrů pro genderovou statistiku

V úterý 12. listopadu se uskutečnil workshop s názvem „Register-Based Gender Statistics“, jehož cílem bylo sdílení dobré praxe v oblasti genderové statistiky, která je zásadní pro tvorbu evidence-based politik. Hlavními řečnicemi byly zástupkyně národních statistických úřadů Dánka, Finska, Rakouska, které mají dlouholetou tradici v používání platových registrů pro genderovou statistiku.

Workshop se zaměřil především na využívání dat z platových registrů (v ČR se jedná např. o Informační systém o průměrném výdělku ISPV), která jsou cenným zdrojem při vytváření genderových statistik. Cílem setkání bylo sdílení konkrétních praxe, otevření nových otázek a identifikování výzev pro využívání těchto dat. Zkušenosti se lišily především v rozsahu dat v jednotlivých národních registrech a možnosti propojení získaných informací. Maria Boye z Dánského statistického úřadu například poukázala, jak z reportovaných dat profitují firmy, kterým statistický úřad zasílá informaci o gender pay gapu na jejich pracovišti. Anu Uuttu z Finského statistického úřadu prezentovala možnosti velkého propojeného platového registru a jeho možnosti. Na workshop dále dorazily zástupkyně Rakouska a Slovenska.

Po úvodních prezentacích hlavních řečnic a Marka Vojtěcha Řezanky z Českého statistického úřadu následovala interaktivní část workshopu, v rámci které byly identifikovány zásadní překážky pro správnou funkčnost platových registrů v České republice. Jednou z hlavních překážek se ukázala nedostatečná propojenost dat a nemožnost přístupu k nim. Souběžně s tím byla navržena možná řešení, která budou zapracována do právě připravované vládní strategie pro rovnost žen a mužů po roce 2020 a následně i do nejbližšího dvouletého akčního plánu k její realizaci.

Účastníci a účastnice z řad české odborné veřejnosti si tak mimo jiné odnesli inspiraci pro svou práci a získali vhled do fungování dalších evropských statistických úřadů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie