Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

7. 4. 2021 11:44

První letošní zasedání Rady vlády pro rovnost žen a mužů

Rada vlády pro rovnost žen a mužů letos prvně zasedla 1. dubna 2021. Kromě návrhu implementačního mechanismu Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 – 2030 projednávala čtyři podněty vzešlé z jejích tří výborů a Pracovní skupiny k porodnictví, aktuální stav přípravy OP Zaměstnanost + a také priority českého předsednictví Rady EU.

První z podnětů, které Rada projednala, připravil Výbor pro sladění pracovního, soukromého a rodinného života a týkal se využívání nástroje LOGIB a podpory platové transparentnosti na úrovni ministerstev.

Výbor pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů Radě předložil spolu s Výborem pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách podnět týkající se revize Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Oba výbory přijaly stejná usnesení, ve kterých vyjádřily nesouhlas s provedenou revizí a upozornily na její nesoulad s usnesením vlády ČR, kterým byl schválen Akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2019 – 2022. Podnět podpořil rovněž Výbor pro práva dítěte při Radě vlády pro lidská práva.

Členstvo Rady dále diskutovalo se zástupkyní Ministerstva financí pravidla spolufinancování EU fondů na programové období 2021-2027. Zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí představila aktuální podobu OP Zaměstnanost + a možnosti čerpání podpory z tohoto programu, které budou jednotlivé rezorty mít pro zajištění dostatečných personálních a odborných kapacit pro naplňování nové strategie rovnosti žen a mužů.

Rada se rovněž zaobírala podnětem Pracovní skupiny k porodnictví, který doporučoval přehodnocení jednoho z bodů aktuálně platného krizového opatření tak, aby třetí osobou při porodu ve zdravotnickém zařízení mohla být jakákoli osoba zvolená rodičkou, a to za splnění všech dalších hygienických podmínek.

V závěru jednání Odbor rovnosti žen a mužů členstvu Rady představil návrh vstupu k prioritám ČR pro předsednictví v Radě EU v oblasti rovnosti žen a mužů.


Přijatá usnesení:

Č. 01/2021

Rada vlády pro rovnost žen a mužů

doporučuje vládě, aby uložila členkám a členům vlády a vedoucí Úřadu vlády ČR zajistit na ministerstvech a Úřadu vlády ČR v termínu do 31.12.2022 provedení analýzy rovného odměňování žen a mužů, a to prostřednictvím dlouhodobě osvědčeného nástroje LOGIB, který poskytuje v rámci projektu 22 % K ROVNOSTI Ministerstvo práce a sociálních věcí,

doporučuje Ministerstvu práce a sociálních věcí, aby zajistilo dostatečné kapacity pro zajištění nezbytné součinnosti na provedení těchto analýz,

doporučuje Úřadu vlády ČR a Ministerstvu práce a sociálních věcí průběžně vyhodnocovat výsledky analýz rovného odměňování provedených ministerstvy.

 

Č. 02/2021

Rada vlády pro rovnost žen a mužů

doporučuje Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy bez zbytečného odkladu provést revizi RVP ZV tak, aby došlo k

-             zařazení tématu kybernásilí, kyberšikany a sexuálního násilí v kyberprostoru mezi učivo v RVP ZV, a to až na úroveň očekávaných výstupů učiva;

-             posílení důrazu na téma rovnosti žen a mužů, respektu k rozmanitosti a sexuální výchovny v RVP ZV, a to až na úroveň očekávaných výstupů učiva;

-             posílení důrazu na téma násilí v rodině, partnerských vztazích a nenásilného řešení konfliktů v RVP ZV, a to až na úroveň očekávaných výstupů učiva.

 

Č. 03/2021

Rada vlády pro rovnost žen a mužů

obrací se s žádostí na vládu ČR, aby

-             zajistila minimální míru spolufinancování ze strany příjemců (v méně rozvinutých regionech, přechodových regionech i hl. městě Praze) v rámci ESF+ pro příjemce vykonávající veřejně prospěšnou činnost ve výši 0 % (namísto navržených 5 %), a to přímo v Pravidlech spolufinancování;

-             zajistila minimální míru spolufinancování ze strany příjemců/partnerů v rámci programu Interreg pro příjemce vykonávající veřejně prospěšnou činnost ve výši 0 % (namísto navržených 10 %), a to přímo v Pravidlech spolufinancování.

 

Č. 04/2021

Rada vlády pro rovnost žen a mužů

doporučuje Ministerstvu zdravotnictví, aby po konci nouzového stavu nenařizovalo omezení doprovodu u porodu, a tedy aby třetí osobou při porodu ve zdravotnickém zařízení mohla být jakákoli osoba zvolená rodičkou, a to za splnění všech dalších hygienických podmínek.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie