Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

21. 5. 2019 16:41

Další jednání Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách dne 21. května 2019

V úterý 21. května 2019 se sešel k jednání Výbor pro prevencí domácího násilí a násilí na ženách (dále jen „Výbor“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů (dále jako „Rada vlády“). Jednalo se o druhé zasedání v tomto roce.

V úvodu setkání Výbor diskutoval aktuální problematiku sexuálního zneužívání v církvích. Výbor k tomuto bodu jednání přijal následující usnesení:


Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách

o d s u z u j e sexuální zneužívání v církvích,

v y z ý v á Radu vlády pro rovnost žen a mužů, aby doporučila vládě ČR systémově řešit problematiku sexuálního zneužívání v církvích.


V rámci dalších bodů jednání byly představeny aktuální informace z oblasti sociálních služeb, výstupy analýzy partnerského násilí u mládeže a dospívajících, plánované aktivity v souvislosti s ratifikací Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí a informace o činnosti pracovních skupin Výboru. Výbor také diskutoval problematiku zařazení syndromu zavrženého rodiče do mezinárodní klasifikace nemocí či důležitost sjednocení a používání vhodné terminologie v souvislosti s problematikou domácího a genderově podmíněného násilí.

Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách je poradním orgánem Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Na základě usnesení Vlády ČR ze dne 6. května 2019 č. 318 plní Výbor monitorovací roli Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2019 - 2022. Výbor každoročně schvaluje Souhrnnou zprávu o plnění akčního plánu, ke které zaujímá stanovisko a formuluje doporučení.

Bližší informace o Výboru naleznete zde: /cz/ppov/rovne-prilezitosti-zen-a-muzu/prevence_domaciho_nasili/vybor-pro-prevenci-domaciho-nasili-121940/

 

 



 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie