Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

20. 4. 2020 16:59

V opatřeních na ochranu zaměstnanosti chybí podpora osob zaměstnaných na DPP a DPČ, říká Výbor pro sladění pracovního, soukromého a rodinného života

V minulém týdnu Výbor pro sladění pracovního, soukromého a rodinného života diskutoval problematiku podpory osob zaměstnaných mimo pracovní poměr, a to v kontextu opatření zaměřených na snížení ekonomických dopadů pandemie COVID-19. Finanční podpora osob, vykonávajících práci formou DPP/DPČ totiž zcela chybí v opatřeních podporujících zaměstnanost, ať už se jedná o zmíněný cílený Program podpory zaměstnanosti – Antivirus, nebo o kompenzační bonus pro OSVČ, tzv. pětadvacítku.

Členky a členové Výboru shodně upozornili na dopad těchto opatření na rovnost žen a mužů. Jak uvádí zpráva Sociologického ústavu, 15 % všech zaměstnaných žen pracuje v „nestandardních“ úvazcích, přičemž zaměstnaných matek dětí mladších 9 let je zaměstnáno takto „nestandardně“ přibližně 20 %. Tyto formy práce jsou typické pro ženy, které se po rodičovské vracejí na trh práce, ale také pro matky samoživitelky. Samoživitelky dlouhodobě představují ohroženou skupinu příjmovou chudobou a materiální deprivací. Potenciální výpadek v příjmech pro ně tedy představuje zvlášť vysoké riziko pádu do chudoby.

Výbor proto připravil a odhlasoval podnět, který na tuto problematiku a její specifika ve vztahu k rovnosti žen a mužů upozorňuje. Výbor doporučuje zařazení důstojné podpory těchto forem práce do programu Antivirus, případně v rámci jiného programu.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie