Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

26. 6. 2018 13:46

Vláda projednala a vzala na vědomí Souhrnnou zprávu za rok 2017 o plnění AP prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 -2018

Vláda na svém dnešním zasedání projednala a vzala na vědomí Souhrnnou zprávu za rok 2017 o plnění Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 – 2018 (dále jako „Akční plán“).

Souhrnná zpráva za rok 2017 o plnění Akčního plánu obsahuje zhodnocení vývoje v oblasti výskytu domácího a genderově podmíněného násilí za využití dostupných statistických údajů a odborných studií a vyhodnocení naplňování jednotlivých úkolů Akčního plánu, jejichž termín plnění byl stanoven na rok 2017 a nesplněných úkolů z let předešlých.

Akční plán obsahuje celkem 44 úkolů s termínem plnění v roce 2017 včetně dosud nesplněných úkolů z předešlých let. Z vyhodnocení plnění uvedeného v Souhrnné zprávě za rok 2017 vyplývá, že z těchto 44 úkolů bylo splněno/plněno 14, částečně splněno/plněno 13 a nesplněno/neplněno 17.

Plnění Akčního plánu přineslo některé důležité změny, a to především v oblasti legislativy. Jedná se například o schválení novely zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony v souvislosti přípravou ratifikace Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí či nabytí účinnosti zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, díky kterému lze nyní osobám dopouštějícím se násilí v blízkých vztazích uložit povinnost podrobit se vhodnému programu pro zvládání agrese nebo násilného chování. Pozitivní jsou také kroky některých ústředních orgánů státní správy v oblasti osvěty, zejména pak odborné konference pořádané ÚV ČR. Výzvou zůstávají úkoly v oblasti pomoci ohroženým osobám, zejména ve vztahu k zajištění dostupnosti specializovaných sociálních služeb a zajištění dostatečného a předvídatelného financování nestátních neziskových organizací působících v oblasti prevence a potírání domácího a genderově podmíněného násilí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie