Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

24. 7. 2017 10:49

Vláda vzala na vědomí Zprávu za rok 2016 o plnění Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích

Vláda vzala v pondělí 24. 7. na vědomí Zprávu za rok 2016 o naplňování Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 – 2018 a Doporučení Rady vlády pro rovnost žen a mužů směřující k odstraňování překážek a k vytváření podmínek pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Státní správa se nadále vyznačuje vysokou mírou vertikální segregace dle pohlaví.

Akční plán obsahuje celkem 25 úkolů s termínem plnění v roce 2016 (a poté průběžně). Z vyhodnocení vyplývá, že alespoň částečně se daří plnit obecné úkoly pro podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, dále úkoly pro oblast vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice a úkoly pro oblast vyrovnaného zastoupení žen a mužů ve veřejné správě, méně se zatím daří plnit úkoly týkající se oblasti vyrovnaného zastoupení žen a mužů v obchodních společnostech, které zůstávají největší výzvou do dalších let.

K aktivní podpoře vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích a k odstraňování vertikální genderové segregace ČR mj. vyzývá řada mezinárodních organizací a jejich orgánů. Ze zprávy Komise Rady Evropy pro genderovou rovnost mj. vyplývá, že ČR obsazuje v evropském srovnání v počtech žen v rozhodovacích pozicích v politice spíše spodní příčky.

Státní správa se nadále vyznačuje vysokou mírou vertikální segregace dle pohlaví - k 31. prosinci 2016 z celkového počtu 111 náměstků a náměstkyň zastávalo tuto pozici 31 žen. Na této úrovni řízení tak došlo oproti předešlým rokům ke vzrůstu na 28 % žen (24,3% v roce 2015). Pozici státní tajemnice vykonávala v roce 2016 pouze jedna žena – konkrétně na MMR (oproti 14 mužům). Nadále však platí pravidlo, že směrem dolů v hierarchii rozhodovacích pozic ve státní správě relativní zastoupení žen roste – zastoupení žen na úrovni ředitelek a ředitelů odborů odpovídá 32,4 %.

Z údajů Evropské komise z roku 2016 hodnotících vývoj v oblasti zastoupení žen a mužů v představenstvech obchodních společností kotovaných na burzách vyplývá, že v dubnu 2016 byl průměrný podíl žen ve vedení těch největších společností v EU 23,3 %. ČR se v mezinárodním srovnání nachází na třetím místě od konce, s 8,8 % žen

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie