Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

17. 4. 2020 10:36

Zrušení plošného zákazu přítomnosti otců u porodu

Ministerstvo zdravotnictví včera přehodnotilo původní mimořádné opatření týkající se zákazu návštěv ve zdravotnických zařízeních a zrušilo plošný zákaz přítomnosti otců / osob blízkých u porodu. Za přesně specifikovaných a vymezených podmínek je s účinností od včerejška možná přítomnost druhého rodiče nebo jiných členů a členek domácnosti u porodu.

Ke zrušení plošného zákazu přítomnosti osoby blízké u porodu přispěla i iniciativa Pracovní skupiny k porodnictví a hlasování o Podnětu k mimořádné situaci v souvislosti s rozšířením onemocnění COVID-19. Ač nebyl formálně schválen, zmocněnkyně vlády pro lidská práva na jeho základě bezprostředně zahájila jednání s ministrem zdravotnictví.

Zmocněnkyně nejprve dne 23. března 2020 oslovila ministra dopisem, ve kterém jej žádala o to, aby Ministerstvo zdravotnictví posoudilo, zda je skutečně plošný zákaz přítomnosti otců u porodu nezbytným a přiměřeným opatřením. Následně se s ním osobně sešla.

Ze setkání vyplynulo, že ke zrušení plošného zákazu se ministerstvo po konzultaci s Českou gynekologickou a porodnickou společností ČLS JEP nepřiklání. Ministr nicméně přislíbil učinit výjimky ze zákazu pro ty situace, kdy je přítomnost otce či doprovodu zcela zásadní. Tyto výjimky Ministerstvo zdravotnictví uvedlo v platnost prostřednictvím nového mimořádného opatření, které nabylo účinnosti dne 28. března 2020. Konkrétně se jím umožnily výjimky ze zákazu pro cizinky, které potřebují tlumočení; ženy se závažným duševním onemocněním; neslyšící, nevidomé a s jiným závažným zdravotním postižením a ženy, u kterých se očekává narození mrtvého dítěte.

Včera bylo příslušné mimořádné opatření opětovně aktualizováno a plošný zákaz přítomnosti otců / osob blízkých u porodu zrušen.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie