Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Činnost rady

26. 3. 2010 10:54

Záznam ze zasedání Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů ze dne 19. března 2010

Rada pokračovala v přerušeném jednání ze dne 23. února 2010. Projednala a schválila dva předložené podněty Výboru pro institucionální zabezpečení rovných příležitostí žen a mužů. První se týkal financování zavedení standardů rovnosti žen a mužů do práce úřadů samosprávy. Rada tento podnět schválila v tomto znění:

"Na základě čl. 2 odst. 2 písmeno a) statutu Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, závěrů z jejího zasedání dne 19. března 2010 Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů doporučuje vládě České republiky uložit ministru práce a sociálních věcí změnu v implementaci finančních prostředků Evropského sociálního fondu, vypsání samostatné výzvy na zavádění standardů rovnosti žen a mužů do práce orgánů samosprávy a jim podřízených organizací a financování této výzvy částkou 250 milionů Kč."

Druhý podnět se týkal udělení statusu stálých hostů pracovníkům ministerstev, jejichž pracovní náplň tvoří problematika rovnosti žen a mužů (Gender Focal Point). Rada podnět schválila.

Dále se Rada zabývala dvěma podněty Výboru pro sladění pracovního, soukromého a rodinného života. První byl zaměřen na podporu částečných úvazků a práce z domova. Tento podnět Rada neschválila. Druhý podnět byl zaměřen na potřebu řešit nerovné podmínky pro rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Rada tento podnět schválila v tomto znění:

"Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů na základě návrhu Výboru pro sladění pracovního, soukromého a rodinného života doporučuje vládě ČR předložit novelu paragrafu 30b odstavce 2) zákona o státní sociální podpoře (117/1995 Sb.) tak, aby časové omezení podmiňující nárok na rodičovský příspěvek mělo podobu časového konta v trvání 80 hodin."

V závěru zasedání vystoupily zástupkyně nestátních neziskových organizací a informovaly o probíhajících aktivitách jejich organizací při prosazování rovných příležitostí žen a mužů ve společnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X