Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

26. 6. 2017 9:31

Česká republika představí v OSN zprávu o naplňování Cílů udržitelného rozvoje Agendy 2030

Česká republika představí v polovině července na půdě OSN zprávu o implementaci Agendy 2030 a jejích 17 Cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals, dále jen „SDGs“) v České republice. Národní report byl připraven ve spolupráci s členy Rady vlády pro udržitelný rozvoj (dále jen „RVUR“) a dalšími aktéry, kteří se zúčastnili jeho veřejného projednání.

Cílem Národní zprávy o plnění Agendy 2030 v České republice je přiblížit institucionální zakotvení Agendy 2030 v České republice a popsat principy a nástroje implementace globálních Cílů udržitelného rozvoje na národní úrovni s ohledem na národní kontext a priority. V rámci každé klíčové oblasti je představena národní vize rozvoje v horizontu do roku 2030 a popsán výchozí stav naplňování SDGs. 

Z každé klíčové oblasti je dále vyzdvižena jedna "vlajková loď", tedy oblast, v níž Česká republika vykazuje nadprůměrné výsledky v rámci Organizace hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na základě dostupných indikátorů. Vedle úspěchů report popisuje i oblast, která pro Českou republiku představuje výzvu. Poslední část přibližuje další postup implementace a monitoring a reporting plnění Agendy 2030 na globální i národní úrovni.

Národní report vychází ze strategického rámce Česká republika 2030, který je hlavní platformou pro národní implementaci Agendy 2030 a SDGs v České republice. Tento dokument byl schválen vládou dne 19. dubna 2017. Zaměřuje se na šest klíčových oblastí (Lidé a společnost, Hospodářský model, Odolné Ekosystémy, Obce a regiony, Globální rozvoj a Dobré vládnutí) a přináší vizi rozvoje do roku 2030, která by se měla promítat do rezortních a regionálních strategií.

České aktivity v OSN představí ministr Brabec

Prezentace na Politickém fóru na vysoké úrovni (High-Level Political Forum - HLPF), kterých se v letošním roce zúčastní 44 členských států OSN, proběhnou v rámci zasedání HLPF pod záštitou Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC) v červenci 2017. Českou delegaci na toto zasedání povede ministr životního prostředí a místopředseda vlády Richard Brabec. 

Kromě něj bude aktivity České republiky v rámci plnění cílů Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj prezentovat také zástupkyně nevládního sektoru Taťána Kuchařová (Nadace Taťány Kuchařové – Krása pomoci) a zástupce soukromého sektoru Robin Dufek (JRK BioWaste Management, obchodní ředitel). Zapojení nejen státních aktérů je z hlediska plnění cílů udržitelného rozvoje klíčové a Česká republika se proto rozhodla jim poskytnout prostor a nabídnout spoluúčast v rámci národní prezentace. 

„Naším záměrem bylo dát šanci malé nebo střední firmě působící v České republice, která přináší nový a inovativní přístup v řešení problémů v oblasti udržitelného rozvoje a umožnit jí v New Yorku reprezentovat český soukromý sektor. JRK BioWaste Management je tým mladých lidí, který za sebou má viditelné výsledky v oblasti odpadového hospodářství. Tím, že spolupracuje přímo s obcemi, kterým inovativní řešení v rámci snižování směsného komunálního odpadu nabízí, přispívá společnost také k budování partnerství mezi samosprávami a soukromými subjekty, které se řídí principy společenské odpovědnosti,“ vysvětluje Anna Kárníková, ředitelka Oboru pro udržitelný rozvoj Úřadu vlády. 

Zde si můžete stáhnout celý text Národní zprávy o plnění Agendy 2030 v České republice (National Report on the Implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development Czech Republic).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X