Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

21. 4. 2022 14:35

Jednání Odborné skupiny pro regionální rozvoj

Dne 21. dubna 2022 se uskutečnilo jednání Odborné skupiny pro regionální rozvoj, jejímiž členkami a členy jsou zástupci krajských úřadů.

Na jednání byly prezentovány informace o krajských plánech vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením, které určují základní politiku krajů v oblasti podpory a pomoci osobám se zdravotním postižením, a o stavu jejich naplňování. Některé kraje zřizují za účelem vyhodnocování plánu speciální komise.

Hlavní témata jednání se týkala poskytování sociálních služeb a jejich rozvoje, byly podány informace o průběhu dotačního řízení pro poskytovatele sociálních služeb v jednotlivých krajích pro rok 2022, proběhla také diskuze o možnostech a zkušenostech při vytváření plánů rozvoje sociálních služeb v jednotlivých krajích nebo o způsobech zastoupení různých skupin uživatelů sociálních služeb do přípravy návrhů plánů rozvoje sociálních služeb a komunitního plánování.

Na programu byla i diskuze a sdílení zkušeností o aktuálním tématu pomoci občanům se zdravotním postižením přicházejícím z Ukrajiny. Ve všech krajích byla zřízena asistenční centra, která zajišťují registraci uprchlíků a základní informační servis. Kraje také v případě potřeby bezprostředně zajišťují pomoc a podporu osobám se zdravotním postižením, např. zapůjčování kompenzačních pomůcek či konzultaci při výběru vhodných sociálních služeb.

Závěr jednání byl věnován zajišťování dostupné veřejné dopravy pro osoby s omezenou schopností pohybu nebo orientace, zejména pro osoby s těžším zdravotním postižením. V rámci autobusové dopravy se daří kontinuálně navyšovat počet bezbariérových vozů, u železniční dopravy je však tento trend vzhledem k době životnosti vozů pomalejší.

Další jednání je plánováno na podzim tohoto roku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X